Libušín jako ježek v kleci: Dělníci dokončují provizorní zastřešení

Pustevny - Poslední utažení šroubů a provizorní střešní konstrukce bude na další tři roky chránit ohořelou secesní památku Libušín. Dřevěná stavba v areálu Pusteven, kterou na začátku března pohltily plameny, získala novou klec za čtyři miliony korun. Dočasná střešní konstrukce, již zbývá jen oplechovat, má turistickou atrakci uchránit i při dvoumetrové sněhové nadílce.

Provizorní zastřešení je 9 metrů vysoké a 40 metrů dlouhé. Odolat musí i náročnému počasí, protože zima v Beskydech pravidelně přináší až dvoumetrovou vrstvu sněhu. Střecha tak musí unést zátěž až jednu tunu na metr čtvereční. „Na první pohled se to zdá předimenzované, ale je to spočítané a musí to tak být,“ nekompromisně dodal vedoucí montér Josef Šeliga, který dnes bojoval s deštěm i hustou mlhou.

Rekonstrukce architektonického skvostu od Dušana Jurkoviče vyjde minimálně na 83 milionů korun, začít by se s ní mohlo příští rok na jaře. Do té doby budou zbytky turistické chaty čekat pod provizorní střešní konstrukcí.

Náklady na opravu Libušína z části pokryje pojistka, na rekonstrukci přispěli i lidé v rámci veřejné sbírky, která už vynesla přes šest a půl milionu korun.

Příspěvky na opravu turistické chaty je možné posílat na účet 107-6978880207/0100. Finanční sbírku spravuje Valašské muzeum v přírodě. Více o sbírce, stejně jako aktuální stav sbírkového konta, najdete zde.

Podle znaleckých posudků Libušín nikdo úmyslně nezapálil, na vině byla špatná konstrukce komína. Valašské muzeum v přírodě, které památku spravuje, nechalo před šesti lety vyměnit elektrické topení za kamna na pevná paliva. Ani opakované revizní posudky ale neodhalily vzduchovou kapsu, která dlouhodobě zahřívala dřevěnou konstrukci stavby. Podle hasičů bylo jen otázkou času, než k požáru dojde.

No comment: Provizorní střešní konstrukce Libušína (zdroj: ČT24)

Samotné policejní vyšetřování ale bude trvat ještě několik týdnů, teprve poté bude jasné, zda za vyhořelý Libušín nese odpovědnost firma, která komín opravila, nebo autor revizních posudků, jenž si závady nevšiml. „Já o ničem nevím. Mně nikdo nic neříkal,“ uvedl dnes majitel kominictví z Karviné, které závěrečnou zprávu zpracovalo.

Vedení kamnářství, jež se také podílelo na opravě Libušína, se štábu ČT dnes nepodařilo zastihnout. Podle sousedů se před týdnem majitel firmy odstěhoval. Na přestavbě komína se ale podílelo hned několik společností. Policie chce závěry vyšetřování zveřejnit do konce letních prázdnin.