Karlovarská „panorámka“ se dočkala opravy, čekají ji uzavírky

Karlovy Vary – Na Pražské silnici v Karlových Varech začala rekonstrukce. Cesta, která po desetiletí sloužila jako hlavní příjezdová trasa, ji nutně potřebovala. I když dnes slouží jako hlavní příjezdová cesta přeložka na severu, je silnice stále hustě využívaná, řidičům proto hrozí kvůli opravám zdržení. Po rekonstrukci by na starou Pražskou silnici měla mít zákaz vjezdu těžká vozidla.

Oprava Pražské silnice je v plném proudu (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce Pražské silnice probíhá za provozu. Řidiči ale musí počítat s částečným omezením a na konci léta a na podzim i s úplnými uzavírkami, které vždy potrvají několik hodin. Během filmového festivalu bude ale Pražská silnice průjezdná bez omezení.

Téměř dvoukilometrová Pražská silnice vznikla v letech 1804 až 1811, kdy nahradila úvozovou cestu z Karlových Varů do Prahy. Původně sloužila pro koňské povozy, poté ji ovládla auta včetně těch nejtěžších. Dnes sice již neslouží silnice známá jako „panorámka“ jako hlavní tah, ale vzhledem k tomu, že se poslední opravy dočkala před 40 lety, byla ve velmi špatném stavu. Kromě provozu, který se na přeložku nepodařilo odklonit úplně, k tomu paradoxně přispěla i poslední oprava.

Náměstek karlovarského primátora Petr Bursík (ODS) popsal, že je v konstrukci silnice voda, kvůli které se deformovaly její opěrné zdi. Kvůli nevhodné technologii použité při poslední opravě přitom není možné vlhkost z konstrukce odvést. „Vlhkost stoupá do zdiva a novodobými cementovými spárovacími hmotami byla uzavřená,“ upozornil statik Martin Šafařík.

Při rekonstrukci, která na Pražské silnici probíhá, museli dělníci pečlivě vyčistit jednotlivé spáry, potom je zaplnit sanační omítkou a nejhorší místa zpevnit ocelovými lany a kotvami. Po dokončení rekonstrukce bude sice z Pražské silnice stále výjimečný výhled na lázeňskou část města, ale možná už ne z vyhlídkových autobusů, které sem často zajížděly. Město plánuje, že sem již těžká vozidla nebude pouštět, ačkoli náměstek Bursík připustil, že radnice možná nakonec ustoupí tlakům společností, které na panorámku vozí turisty.