Budou mít hradečtí fotbalisté kde kopat nejvyšší ligu?

Hradec Králové - Nad výstavbou nového fotbalového stadionu v Hradci Králové se po dnešku vznáší velký otazník. Slovenská developerská skupina HB Reavis, která měla několikamiliardový projekt převzít od německé firmy ECE, totiž městu oznámila, že to neudělá.

Otazníky nad novým hradeckým stadionem (zdroj: ČT24)

Hradečtí fotbalisté se letos v červnu probojovali zpátky do nejvyšší soutěže, ovšem zda ji v budoucnu budou mít kde kopat, nikdo neví. Současný stadion podmínkám nevyhovuje. „Pro letošní rok byla stadionu udělena licence pouze na jednu sezonu, právě ve vazbě na to, že se připravuje stavba nového,“ vysvětluje hradecký zastupitel Lubomír Štěpán (KSČM). 

Nový stadion s obchodním centrem je ale zatím jenom na papírech. Vzniknout měl ve spolupráci s firmou ECE. Ta by od města koupila pozemky pro své nákupní centrum, zaplatila demolici současného stadionu a radnice by postavila nový. Vloni ECE oznámila, že ji nahradí HB Reavis. Jenže nakonec z toho sešlo. „Nevstoupení do projektu je důsledkem porušení dohod ze strany bývalého partnera, společnosti ECE,“ říká ředitelka HB Reavis Olga Humlová. 

Firma ECE současný stav nechce komentovat, v příštím týdnu se její zástupci mají sejít s představiteli radnice. Primátor Hradce Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub) vidí řešení v tom, že se město pustí do prací samo a stavět bude postupně: „Bylo by to levnější než stavba úplně nové arény a hlavně by se nepřerušila kontinuita, mohlo by se pořád hrát.“ 

Výstavba stadionu by podle projektu měla stát více než půl miliardy. Vedení fotbalového klubu se ČT dnes oslovit nepodařilo.