Slovany v Plzni mají po 30 letech novou školku

Plzeň - Po více než třech desetiletích se v plzeňské čtvrti Slovany otevře nová školka, která bude odloučeným pracovištěm 80. mateřské školy. Montovaná dřevostavba v Úslavské ulici za zhruba 17 milionů Kč bude mít tři třídy a přijme 75 dětí. Dnes se konal mimořádný zápis, rodiče čekali ve frontě už před otevřením školky. Na všechny se ale zřejmě nedostane. Ve školkách v Plzni - ale i všude jinde v Česku - v posledních letech citelně chybí místa, převis poptávky je veliký.

„Bydlíme ve čtvrti Bory, ale jdeme to zkusit. U klasických zápisů jsme neuspěli. Synovi budou začátkem září tři roky, takže se modlím. V září musím nastoupit do práce, jinak mě vyhodí, neberou ohledy,“ uvedla jedna z maminek, která stála frontu na zápis.

„Podle zájmu rodičů, který tu byl, určitě bude tak 100 přihlášených. Přednost mají děti z druhého městského obvodu, “ uvedla ředitelka 80. MŠ Lenka Křesťanová. Klíčová jsou ale i další kritéria, třeba věk dítěte.

Městský obvod Slovany má 15 pracovišť mateřských škol, letos nabídl 343 volných míst, přihlášku pro své dítě podalo 474 rodičů. Nejvíce míst ve školkách bylo k dispozici v prvním městské obvodu, a to 495. V celé Plzni pak letos o místo ve školce pro své dítě požádalo 2 445 rodičů, volných míst bylo kolem 1 600. Protože velkou skupinu tvořily žádosti pro teprve dvouleté děti, začíná se situace uklidňovat. Převis žádostí pro děti starší tří let byl tak asi o 200 míst vyšší, než je nabídka školek.

Loni se do školek nedostalo 60 tisíc dětí

Kapacita mateřských škol je dlouhodobě nedostatečná, zvlášť kolem Prahy v satelitních obcích. Loni se do školek nedostalo 60 000 zájemců. Vzhledem k tomu, že děti ze silných populačních ročníků vyrůstají, přesouvá se problém také na základní školy. 

Situaci by v budoucnu mohly zlepšit dvě věci: dotační fondy a dětské skupiny. Od začátku července je možné žádat o dotace z národního fondu, ve kterém je k dispozici 1,5 miliardy korun. Od ledna 2015 pak bude navíc spuštěn evropský fond s 12 miliardami korun. Peníze mohou být použity na novou výstavbu, ale i rekonstrukci nebo modernizaci stávajících prostor. 

Nová mateřská školka v Plzni Slovanech
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Tento systém podpory by měl fungovat dlouhodobě, přičemž by měl zohledňovat demografický vývoj a potřeby trhu práce. Obce by se měly na nákladech podílet patnácti procenty. Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) očekává, že by se díky těmto fondům měly problémy s nedostatkem míst v mateřských a základních školách vyřešit do tří let.

Příští rok by také už mohly fungovat tzv. dětské skupiny. Příslušnou předlohu už schválila sněmovna, norma ještě míří do Senátu. Rodiče by do skupin mohli umísťovat děti od jednoho roku do zahájení školní docházky. Požadavky na dětskou skupinu mají být mírnější než už školek.

V dětské skupině by mohlo být nejvýš 24 dětí, tedy stejně jako v jedné třídě mateřské školy. Provozovatel skupiny by s rodiči uzavíral smlouvu. Musel by mít plán výchovy a péče a zajištěné vhodné prostory a personál. Zřizovatelům, mezi kterými by mohly být firmy, úřady, radnice, vysoké školy, neziskové organizace a nově i spolky, by byly daňově uznány náklady spojené s provozem dětské skupiny. Na slevu na dani by měli nárok i rodiče. Podle propočtů ministerstva by v roce 2015 mohlo v Česku fungovat přes 1 100 dětských skupin.