Domovníci v brněnské vyloučené lokalitě se osvědčili

Brno – Další z domů v brněnské vyloučené lokalitě mezi ulicemi Cejl a Bratislavská se skvěje novotou. Město už nechalo opravit osm z celkem jedenácti domů, které potřebují kompletní rekonstrukci. Aby domy jejich nájemníci znovu nevybydleli, zaměstnává radnice v každé budově domovníka, který dohlíží na pořádek. Podle města se systém velmi osvědčil.

Dvanáct bytů vonících novotou už čeká na své nájemníky. Město nechalo opravit už osmý bytový dům v brněnské sociálně vyloučené lokalitě mezi ulicemi Cejl a Bratislavská. Do domu se mohou vrátit jeho původní obyvatelé, šanci dostanou i žadatelé o městský byt. Jeden z nájemníků bude mít s bydlením spojeny i povinnosti – stane se totiž domovníkem a bude dohlížet na pořádek a klid v domě. „Pochybnosti, zda má cenu investovat peníze do domů v této vyloučené lokalitě byly, domnívám se, celkem úspěšně vyvráceny, protože některé domy jsou po rekonstrukci v provozu už dva roky a jsou v naprostém pořádku,“ myslí si náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) podle něhož je to důsledek právě práce domovníků.

Domovnici dělá i Viola Šimková. Dům, ve kterém bydlí, vypadá pořád tak hezky, jako po rekonstrukci v roce 2011. „Staráme se, uklízíme, prostě to tu udržujeme v pořádku. S nájemníky nejsou problémy, bydlí se nám tady dobře,“ chválila si Šimková, které s dohledem na pořádek v domě pomáhá i kamerový systém.

Problémy s nájemníky nejsou, říká domovnice Viola Šimková
Zdroj: ČT24

Město plánuje opravit ještě další tři domy, celkem do rekonstrukcí v lokalitě přiteče půl miliardy korun, převážně z evropských dotací. Kvalitu bydlení v nechvalně proslulé čtvrti má zvýšit i nový park v ulici Hvězdová. „Lokalita má problém nejenom s kvalitou bydlení, ale zoufale zde chybí kvalitní veřejný prostor. Stejně tak tu chybí nějaké hezké dětské hřiště,“ vysvětlil Pospíšil a dodal, že v parku vznikne pro tamní děti i nízkoprahový klub.

Paradoxně za první republiky bylo okolí ulic Bratislavské a Francouzské považováno za výkladní skříň města a domovníci byli běžnou součástí honosných budov, ovšem jako známka luxusu. V současné době mají naopak pomoci této části města zbavit se nálepky čtvrti, kde chce málokdo bydlet.

Domovníci ve vyloučené lokalitě se osvědčili (zdroj: ČT24)