Tým Tempus rozlousknul případ devět let staré vraždy

Zlín – Devět let unikal spravedlnosti vrah otrokovického podnikatele Pavla Nevařila. Vloni na podzim se k neobjasněnému případu vrátil speciální policejní tým Tempus a jeho vyšetřování ukázalo na osobního strážce Martina Bódiše. Ten ale vinu odmítá. Okolnosti mimořádné brutální vraždy teď rozplétá zlínský krajský soud.

Martin Bódiš se s 29letým podnikatelem velmi dobře znal. Pracoval pro něj jako řidič a osobní ochranka. Nevařil pracoval v pohostinství a navíc vlastnil firmu, která se zabývala provozováním výherních hracích automatů. Mrtvého ho našli jeho známí 1. října 2005 v jeho novém bytě, kde přespával teprve první noc.

Podle zranění, která měl na těle, bylo jasné, že byl zavražděn velmi brutálním způsobem. Vrah ho udeřil do hlavy tupým předmětem - pravděpodobně notebookem – a pak ho ubodal. Zasadil mu celkem 30 ran do hrudi, krku a hlavy. Z bytu si pak podle obžaloby odnesl právě notebook, hodinky a asi 50 000 korun v hotovosti.

Místo činu zúžilo seznam podezřelých, o Nevařilově stěhování totiž vědělo jen několik lidí. Vrah musel být mezi nimi. Po roce ale policie případ odložila pro nedostatek důkazů. Vloni v listopadu ho znovu otevřel policejní tým Tempus, který se specializuje na staré neobjasněné případy.

Motiv? Osobní spory a peníze

Na stopu Martina Bódiše kriminalisty přivedla analýza sesbíraných důkazů i nové svědecké výpovědi. Letos v únoru Bódiše zadrželi, když projížděl Otrokovicemi na kole. Zatýkání pro něj bylo velkým překvapením. K vraždě se nejprve policistům přiznal, pak to ale odvolal. Dnes tvrdí, že je nevinný. Zavražděného podnikatele prý měl rád a nikdy by mu neublížil. Motivem k vraždě byla podle státního zástupce snaha si přilepšit, ale hlavně osobní rozpory s podnikatelem.

Zlínský krajský soud rozplétá okolnosti devět let staré vraždy (zdroj: ČT24)

Soudce ani státní zástupce nechtějí hlavní líčení nijak komentovat. Svědecké výpovědi ale pomalu skládají mozaiku toho, co se ten večer odehrálo. Zatím vypovídaly servírky, které viděly Bódiše v okolí místa činu v době, kdy on sám tvrdil, že byl doma a tvrdě spal.

Znalecké posudky psycholožky a psychiatra navíc ukázaly na to, že Bódiš trpí disociální poruchou osobnosti. Znalci označili Bódiše za člověka citově nestabilního, který v zátěžových situacích reaguje impulzivně a afektovaně. Podle nich není schopen sebereflexe, naopak prý reaguje popřením a vytěsněním viny. Vylíčili ho jako egocentrika, člověka vůči ostatním lidem necitelného a konfliktního s výraznými sklony k agresivnímu jednání a ke lhaní. V minulosti byl opakovaně pro násilnou trestnou činnost trestán.

Speciální policejní tým Tempus

  • Skupina sedmi elitních detektivů, která vznikla v březnu 2013, nese příznačné pojmenování Tempus - latinsky čas, doba. Jeho cílem je vyšetřovat letité případy uzavřené bez úspěchu.
  • Prvním úspěchem tohoto týmu bylo loňské objasnění pražské vraždy z listopadu 1993 a zatím posledním nedávné dopadení podezřelého z vraždy číšníka na zlínském sídlišti z roku 2001.