Konec vrávorání v sedmimetrové výšce, opuštěný most čeká dostavba

Jindřichův Hradec – Na nedokončeném mostě přes Pražskou ulici v Jindřichově Hradci se obnovily stavební práce. Donedávna představoval rizikové místo, stavba byla opuštěná, pro lidi však představovala tak významné zkrácení trasy, že mnozí přelézali zábrany a po mostě chodili. Policie ho proto označila za nebezpečné místo.

Na opuštěný most se vrátili stavbaři (zdroj: ČT24)

Před dvěma lety nečekaně skončila stavba jindřichohradeckého mostu na Pražské. Vede přes něj cesta do Nového Dvora, kde žijí desítky rodin. Když se vyhrotily vztahy mezi Jihočeským krajem – jemuž patří silnice – a stavební firmou a ta předčasně opustila rozestavěný most, zůstaly odříznuté. Nakonec však Novodvorší rozstříhali zábrany a překonávali hlavní silnici po úzkých lávkách v sedmimetrové výšce.

Ačkoli policie označila chatrně zabezpečený nedostavěný most za nebezpečné místo, lákadlo bylo nesmírné – zatímco náhradní trasa by jim byla trvala půl hodiny, po mostě šli do centra pouze pět minut. „Je to jeden z největších bolestivých případů ve městě za poslední dva roky,“ podotkl jindřichohradecký starosta Stanislav Mrvka (ČSSD).

Až nyní se na most vrátily bagry, zatím začaly upravovat terén pod mostem a začínají bourat staré betonové konstrukce. Ačkoli pokračuje soud o vícepráce s původní stavební firmou, kraj se dohodl s jinou, která most dokončí. Výsledek soudního sporu by tak již neměl na stavbu mít vliv. Oprava 60 metrů dlouhého mostu si vyžádá 10 milionů korun, práce by měly skončit v listopadu.