Jičín šlape do pedálů a vystavuje dědečky dnešních kol

Jičín – Kdo sestrojil první české kolo, k čemu potřebovali cyklisté bičík nebo proč se o bicyklech psaly divadelní hry, se mohou dozvědět návštěvníci Regionálního muzea v Jičíně. Jeho kurátoři na léto otevřeli výstavu Šlápněte do pedálů, která mapuje historii cyklistiky a představuje i nejstarší české kolo z roku 1867.

Jičín zve na expozici starých kol (zdroj: ČT24)

Na expozici se podílí Národní technické muzeum, muzea v Nové Pace a Hořicích i archiv mladoboleslavské Škodovky. Výstavu hostí jičínská zámecká galerie a probíhá od konce května do konce září. „Počátky cyklistiky jako takové mají vztah i k Jičínsku,“ doplňuje autorka výstavy Jana Kořínková. „Pravděpodobně v Hořicích bylo sestrojeno v roce 1867 první jízdní kolo na našem území.“

Výstava Šlápněte do pedálů neseznamuje pouze s rozvojem cyklistiky v českých zemích, ale také s historií klubů velocipedistů, výrobci a prodejci kol, cyklistickými akcemi a závody. Prezentují se zde i velcí výrobci kol jako například továrna ESKA, Premier či Laurin & Klement. Návštěvníci si mohou prohlédnout kolo z bambusu nebo hasičský speciál s hadicí, součástí výstavy jsou i bičíky; na konci 19. století byl nedílnou součástí cyklistické výbavy, jezdci je používali k odhánění psů.

Expozice přináší i překvapivý příběh české operní divy Emy Destinnové, jež byla nadšenou cyklistkou. „Z lásky k závodníkovi Jindřichu Vodíkovi napsala divadelní hru s názvem U cíle, kde hraje kolo hlavní roli,“ dodává muzejnice Martina Pajerová.