Vlaky už z Kolína zase jezdí normálně

Kolín/Velim - Po dvoudenních komplikacích Správa železniční dopravní cesty opravila poškozenou výhybku ve Velimi na Kolínsku a plně zprůjezdnila úsek mezi Kolínem a Prahou. Rychlík při nehodě v neděli výhybku poškodil, čímž na dva dny zablokoval jednu ze dvou kolejí. Osobní vlaky odpoledne zmizely z dotyčné trati, nahradila je kyvadlová autobusová přeprava.

Provoz na železničním koridoru mezi Prahou a Kolínem byl v neděli zhruba od 17:45 do 22:30 zcela zastaven, poté vlaky jezdily po jedné koleji nebo odklonem. Dnes odpoledne pak osobní vlaky v úseku Velim – Kolín nahradily autobusy. Ty jezdily po půlhodině, opatření trvalo do 19:15, kdy se provoz na trati plně obnovil.

Rychlík Praha – Vsetín vjel v neděli do cesty osobnímu vlaku v Kolíně, obě soupravy ale zastavily v bezpečné vzdálenosti od sebe. Přesto tak pro železničáře vznikly velké potíže, mimo provoz zůstala obzvlášť frekventovaná trať z Kolína směrem na Prahu. Na náhradní trase přes Nymburk se vlaky zpožďovaly o desítky minut, večerní railjet do Brna se potom zpozdil více než o hodinu.

České dráhy: Po koleji z Kolína budou jezdit jen rychlíky (zdroj: ČT24)

Kromě toho, že museli drážní inspektoři vyšetřit, jak se ocitly dva vlaky proti sobě na jedné koleji, zkomplikovala situaci také poškozená výhybka. Chybu podle Drážní inspekce udělal pravděpodobně strojvedoucí rychlíku, který nerespektoval návěst zakazující jízdu. Škoda na výhybce se pohybuje kolem 400 tisíc.