Starostové vytopených obcí usilují o protipovodňová opatření

Staré Město - Starostové 40 obcí z východní a střední Moravy dnes jednali se zástupci státního podniku Povodí Moravy o protipovodňových opatřeních. Podle nich na plánované investice v řádech stovek milionů korun čekají už příliš dlouho. Z jednání dnes spokojeně odcházeli zástupci Tlumačova, Kunovic a Mysločovic, kde by se mělo začít stavět co nejdřív. Zlínský kraj by měl být chráněný před velkou vodou od roku 2020.

„Oslovili jsme 152 vlastníků pozemků a není to vždy příjemné, když někdo prodává pozemek, který třeba zdědil a má k němu určitý vztah,“ popsal peripetie okolo výkupu pozemků starosta Tlumačova Antonín Jonášek (KDU-ČSL), kde se tříkilometrová hráz začne budovat v únoru 2016. Velká voda přitom Tlumačov vyplavila už třikát, naposledy před čtyřmi lety.

Poldr proti bleskovým povodním dostanou v Mysločovicích na Zlínsku. Se stavbou poldru za jedenáct milionů korun by se mělo začít v červenci příštího roku. Další na řadě jsou Kunovice, které už získaly všechny potřebné pozemky i územní rozhodnutí. S výstavbou protipovodňových opatřeních za 145 milionů korun začnou v květnu za tři roky.

Povodí Moravy se zavázalo, že v následujících 6 letech investuje například v Olomouckém kraji 1,5 miliardy korun. Celkem stát utratil za ochranu proti velké vodě po roce 1997 15 miliard korun za asi 800 různých staveb.

„Většina opatření má charakter ochranných hrází. Ale tím je odpojován přirozený retenční prostor, což by mělo být kompenzováno budováním retenčních nádrží,“ doporučil Karel Drbal, vedoucí brněnské pobočky Výzkumného ústavu vodohospodářského TGM. Hůř než na východě Moravy jsou na tom obce okolo Bečvy, které teprve připravují výkup pozemků od stovek vlastníků. Jen příprava projektu bude trvat minimálně pět let.

V boji o protipovodňová opatření uspěly například Otrokovice, které nečekaly na finanční injekci od státu a začaly stavět z vlastního. Mezi poslední města, jež se dočkala ochranných bariér patří například Uherské Hradiště nebo nedaleké Staré Město, kde se dnes zástupci obcí sešli na společném jednání. V Uherském Hradišti sice kvůli protipovodňovým opatřením zmizela romantická alej, ale město nyní chrání až 3,5 metru vysoké hráze, které si poradí i se stoletou vodou.

„Ačkoliv poslední dobou zaznamenáváme výrazné srážky, v minulosti tu také byly povodně. Myslím, že nemůžeme říct, že by to počasí bylo nyní extrémnější,“ mírní obavy hydrometeorolog ČHMÚ Petr Janál. Odhadnout následky přívalových dešťů je podle něj složité. „Když se traktor projede po lese, tak může vytvořit brázdu, která pak nasměruje vodu do obce,“ popsal různé vedlejší vlivy Janál.

Obce, které zatím nedosáhly na protipovodňovou ochranu, zkouší alespoň varovné systémy formou SMS zpráv nebo místního rozhlasu. Povodí Moravy má na svých tocích na 200 čidel, které co 15 minut posílají informace o stavu hladiny.