Předčasný konec práce na D1 může přinést firmám milionové škody

Jihlava - Přerušení dostavby dálnice D1 mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem přineslo velké komplikace stavebním firmám. O dokončení úseku až v příštím roce rozhodlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli obavám, že by se odstranění starého a položení nového povrchu ve směru z Brna do Prahy do zimy nestihlo. Firmy ale počítaly s pokračováním prací až do listopadu, teď nebudou mít pro techniku ani pro více než stovku stavebních dělníků využití. Škody by tak mohly dosáhnout milionů korun.

Podle ŘSD by se s dalšími pracemi mělo začít až po zimní stavební přestávce. Tím ale zůstanou bez využití nasmlouvané stavební stroje, bagry, nákladní auta a především desítky dělníků. O kolik peněz stavební firmy přijdou, si ještě budou muset vyčíslit. Firma musí např. předčasně vracet z Německa zapůjčená dělicí svodidla a vyčísluje další vícenáklady.

Nová dohoda by měla zhotovitele zprostit jakýchkoliv sankcí a penalizací způsobených odkladem. Firmy totiž podle stávající dohody mají být s pracemi na modernizaci dálnice hotové ještě před začátkem zimní stavební přestávky, jinak jim hrozí pokuta milion korun za každý den zpoždění. Navíc ŘSD avizovalo ochotu ztráty firmám nahradit. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla by se měla jednání rozběhnout v týdnu.

Odsun dokončení D1 zaskočil firmy (zdroj: ČT24)

Řidiči posun pravděpodobně přivítají, ještě než skončí prázdniny, vrátí se na zmíněný úsek dálnice mezi Jihlavou a Větrným Jeníkovem běžný dopravní režim, kdy budou moci vozidla využívat v obou směrech celou šíři vozovky.