Pět milionů, pět roků vězení. Soud potrestal nepoctivou účetní z Orlové

Ostrava - Krajský soud v Ostravě poslal na pět let do vězení mladou účetní orlovské radnice Moniku Jaworkovou, která podle verdiktu během čtyř let ukradla z účtů města více než pět milionů korun. Senát neuvěřil její obhajobě, že jednala pod nátlakem vyděrače.

Monika Jaworková je stále zaměstnankyní městského řadu v Orlové, protože je na mateřské dovolené. Pak ji podle vedení města čeká výpověď. Pokud se proti rozsudku nikdo neodvolá, po odpykání trestu nebude moci dalších pět let pracovat jako účetní a navíc musí vrátit ukradené peníze.

První prokazatelný podvod spáchala mladá žena v roce 2007, když si nechala poslat na svůj účet přeplatek klientky úřadu ve výši 13 tisíc korun. V letech 2009 až 2011 pak falšovala platební poukazy na různé neexistující přeplatky, převáděla peníze fiktivním příjemcům z bankovních účtů města na své vlastní, nebo na konta příbuzných či známých. Falešných platebních příkazů podle verdiktu vyrobila více než 130. Ženě se dařilo své podvody maskovat do té doby, než odešla na mateřskou dovolenou. Pak si nesrovnalostí všimla nová účetní a upozornila na ně nadřízené. Monika Jaworková u soudu tvrdila, že se samam divila, že ji nikdo celou tu dobu nekontroloval.

Soudce: Odpovědné osoby by se měly chytit za hlavu

Jaworková se ke zpronevěrám přiznala, snažila se však hájit tvrzením, že ji k nepoctivosti přiměl neznámý vyděrač, kterému peníze několik let odevzdávala. Soud označil její verzi za účelovou, nenašel pro ni jediný důkaz. „Dospěli jsme k závěru, že žádný vyděrač není,“ uvedl předseda senátu Miroslav Mucha. Při odůvodnění rozsudku také upozornil na pochybení šéfů městského úřadu. „Musím je pokárat. Těch pět milionů nikomu nechybělo, přitom si nemyslím, že by Orlová hospodařila s miliardovým rozpočtem,“ poznamenal soudce. Dodal, že podobných případů je v poslední době více, například v Bohumíně nebo ve Studénce. „Jsou to přitom státní peníze, tedy nás všech. Odpovědné osoby by se měly chytit za hlavu,“ prohlásil. Mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková ujistila, že poté, co podvody Jaworkové vyšly najevo, vedení úřadu zavedlo nová kontrolní opatření, která nenechávají odpovědnost na jedné účetní. „Dnes už nic takového není možné,“ ujistila.

Obžalovaná, která je stíhána na svobodě, na vyhlášení rozsudku nepřišla. U soudu ji zastupoval advokát. Rozsudek zatím není pravomocný.

Soud potrestal účetní z Orlové. (zdroj: ČT24)