Pronájmem pozemků pro soláry se bude znovu zabývat břeclavský soud

Brno – Podmínka za údajný nevýhodný pronájem obecních pozemků pro stavbu solární elektrárny neplatí, rozhodl dnes brněnský krajský soud. Zrušil tak v odvolacím řízení trest pro bývalou starostku Moravské Nové Vsi na Břeclavsku Janu Krutákovou (STAN). Radnice kvůli exstarostce přišla podle současného vedení obce o více než osm milionů korun. Krutáková vinu popírá. Případem se bude muset znovu zabývat okresní soud v Břeclavi.

Deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na 20 měsíců. Takový trest si letos v dubnu odnesla za zneužití pravomoci úřední osoby exstarostka Moravské Nové Vsi na Břeclavsku Jana Krutáková (STAN). Proti verdiktu se odvolala s tím, že soud nedůsledně zvážil všechny důkazy. A Krajský soud v Brně jí vyhověl. „Je nutné důkazy projednat znovu a vydat nový verdikt,“ řekla při odůvodnění dnešního rozhodnutí předsedkyně odvolacího senátu soudu Markéta Jirsová.

Smlouva na stavbu elektrárny, jejíž vybudování přišlo na 80 milionů korun, vznikla v roce 2009. Městys Moravská Nová Ves pronajal firmě tři hektary svých pozemků na dobu 25 let. Smlouvy za radnici podepsala tehdejší starostka Krutáková, údajně bez vědomí radních.

Krajský soud zrušil verdikt nad exstarostkou Janou Krutákovou (zdroj: ČT24)

Podle smlouvy zaplatí majitel elektrárny za roční nájem pozemků částku čtyři koruny za metr čtvereční. Současné vedení radnice se ale domnívá, že částka by se měla pohybovat někde mezi 16 až 20 korunami za metr čtvereční. Rozdíl, tedy ztráta pro obecní pokladnu, představuje 8 až 10,5 milionu korun.

Krutáková, která vedla Moravskou Novou Ves nejprve coby místostarostka a pak jako starostka celkem 12 let, obžalobu podrobněji nekomentovala. Její advokát David Rašovský dnes soudu řekl, že při podpisu smluv jednala v souladu se zákonem a na úkor městyse se neobohatila. Exstarostka se nevyjádřila ani k dnešnímu zprošťujícímu verdiktu. Pokud by ji soud nakonec uznal vinnou, současné vedení městyse po ní bude žádat proplacení předpokládané škody.