Stavaři ubourali část památné štoly, památkáři nic nezmohli

Jáchymov - Památkáři na Karlovarsku se dostali do sporu se stavaři kvůli demolici části památné štoly. Stavební firma ji objevila při rozšiřování silnice v krušnohorském průsmyku, část vstupu ale musela ubourat. Památkáři tvrdí, že neměli možnost cenné dílo zadokumentovat. Vadí jim i to, že stavaři zbývající část chodby trvale znepřístupní.

Stavaři odkryli štolu u Jáchymova náhodou. V mapách vyznačená nebyla. Podle historiků jde o cenný nález. „Vidíme tady stopy po ručním tesání skály. Jedná se o historické důlní dílo pravděpodobně ze 16. století,“ uvedl vedoucí archeologického výzkumu, Národní památkový ústav Loket Filip Prekop.

Stavební firma po objevení štoly památkáře sama zavolala. Ti nafotili vstupní portál a souhlasili s jeho rozebráním. „Dál už ale na nás ohled nikdo nebral. Byli jsme domluveni, že v okamžiku, kdy bude přístupný celý profil odhaleného díla, dojde k další dokumentaci. K té už ale nedošlo,“ dodal Prekop.

Do štoly se nedostali ani památkáři krajského úřadu. Podle krajské mluvčí Jany Pavlíkové kraji nezbylo nic jiného než na základě platné legislativy stanovisko respektovat. Podle báňského zákona totiž o přístupnosti neznámého důlního díla rozhoduje určený znalec. „Shledal, že důlní dílo je nebezpečné a hrozí tam zřícení nebo celé zatopení štoly. Takže tam proto nikoho nechce pustit,“ řekl České televizi Jiří Lodr z Ředitelství silnic a dálnic.

Zákon o státní památkové péči říká, že historická díla podléhají dokumentaci odborníků. Báňský zákon to ale umožňuje odmítnout. Jak v takových případech postupovat by měla určit památková inspekce. U stavební firmy sanaci štoly nikdo neobjednal. Místo vstupního portálu proto bude opěrná zeď.

Památkáři se zlobí na stavaře kvůli demolici části památné štoly (zdroj: ČT24)