Milují vína i památky jižní Moravy. Čínské firmy zvažují investice i do lázeňství

Jižní Morava - Víno, traktory ale taky turistika a lázeňství - o to vše z jižní Moravy mají zájem čínští investoři. Delegáti ze dvou čínských provincií dnes s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) jednali o možnostech obchodování s jihomoravskými firmami. Podle Haška mohou čínští investoři pomoct třeba lázeňství.

O elektronové mikroskopy brněnské firmy Tescan mají zájem výzkumníci po celém světě. Firma ročně vyrobí zhruba 250 mikroskopů, cena těch nejdražších dosahuje desítek milionů korun. Zhruba desetina mikroskopů skončí každý rok v Číně.

Firmě to ale nestačí a svými ambicemi se netají. „Naše firma měla vloni obrat 1,3 miliardy, export do Číny činil něco přes 100 milionů. Vzhledem k velikosti tamního trhu je to málo. Chtělo by to určitě prodávat tam více, určitě to bude více,“ prozradil plány do budoucna generální ředitel Tescan Orsay Holding Jaroslav Klíma.

Přesto je tato firma spíše výjimkou, jihomoravských podniků s Čínou zatím obchoduje málo. Do Brna proto dorazili zástupci dvou čínských provincií - chtějí víno nebo brněnské traktory. „Dostal jsem od od pana hejtmana darem model traktoru Zetor. Doufám, že se podaří jak skutečný Zetor, tak i jihomoravské víno dostat k nám do provincie Hainan,“ uvedl vedoucí delegace ze zmíněné provincie Li Xiansheng.

Zvyšující se zájem Číny o český trh naznačuje i Mezinárodní strojírenský veletrh. Na brněnské výstaviště se za měsíc sjede šest desítek čínských firem, což je nejvíc za posledních deset let.

Česko-čínská obchodní výměna

Zatímco Češi každoročně do Číny vyvezou zboží v celkové hodnotě 1,5 miliardy dolarů, čínský dovoz je desetkrát vyšší. Zajímavé je, že velká část čínského zboží do země neputuje přímo, ale přes Německo, Rusko nebo Nizozemí.

České firmy do Číny nejčastěji vyváží součástky aut, motory, čerpadla, jaderné články nebo měděný odpad. Čínskému vývozu do Česka pak dominují stroje, počítače, telefony nebo monitory, mezi desítku nejdůležitějších položek se probojovaly taky dětské hračky – tříkolky, kočárky, panenky nebo puzzle.

Podrobně se obchodní a ekonomické spolupráci České republiky s Čínou věnuje analýza Ministerstva zahraničních věcí.