Mezi Hradcem Králové a Pardubicemi je desetidenní výluka

Pardubice/Hradec Králové - Na železniční trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové od rána nejezdí vlaky. Důvodem je desetidenní výluka kvůli výstavbě druhé koleje a modernizaci tohoto frekventovaného úseku. Podle cestujících si správce trati zvolil pro opravy nejméně vhodný termín na začátku školního roku. Náhradní přepravu cestujících zajistí tři různé linky náhradních autobusů, uvedl mluvčí Českých drah Petr Pošta.

Pojedou jak zrychlené spoje, které budou mít v krajských městech přípoje, tak zastávkové autobusy, které zajistí obsluhu stanic a zastávek v Semtíně, Stéblové, Čeperce a Opatovicích nad Labem. „Cestující, kteří z těchto stanic a zastávek pojedou, upozorňujeme, že náhradní autobusy budou do obou krajských měst přijíždět zhruba o 25 až 35 minut později, čímž dojde ke změně přestupních vazeb na vlaky do navazujících směrů,“ uvedl Pošta. Další autobusy pojedou mezi pardubickým a hradeckým železničním nádražím a budou obsluhovat pouze železniční stanici Pardubice-Rosice nad Labem.

Výluka potrvá nepřetržitě do středy 10. září do 22 hodin. Lidé na invalidním vozíku si musejí cestu domluvit nejméně 24 hodin dopředu. Cyklisté musejí počítat s tím, že když budou autobusy plné, jejich kola autobusy nepřepraví.

Výluka na frekventované trati řadu cestujících zaskočila. Na začátku školního roku by ji rozhodně nečekali. „I my jako dopravce vnímáme termín od 1. září jako nevhodný,“ uvedl Tomáš Netolický, ředitel krajského centra osobní dopravy ČD v Pardubicích. Podle původních plánů měly práce na trati začít dříve. Správa železniční dopravní cesty vzkázala, že nebyla jiná možnost. „Došlo ke zdržení na stavbě, proto se výluka musela posunout,“ komentoval mluvčí SŽDC Marek Iliaš. 

Mezi Hradcem a Pardubicemi je desetidenní výluka (zdroj: ČT24)

Trať modernizuje Správa železniční dopravní cesty. Jde o první etapu výstavby druhé koleje na trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. „Mezi Hradcem a Pardubicemi přibude nová kolej. Vlaky by zde mohly jezdit až 160 kilometrů v hodině a trať by měla být plně elektrifikována,“ dodal Iliaš. Vzniknout má nová železniční zastávka Opatovice nad Labem, současná stanice se bude jmenovat Pohřebačka a dočasně bude sloužit pro osobní dopravu, dokud se nedokončí trať mezi Opatovicemi a Hradcem Králové. Poté se stane zastávkou pro nákladní dopravu.

Ještě týden po skončení této výluky musí cestující počítat s tím, že některé vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové nepojedou. Další velké dočasné zrušení vlaků se pak očekává na jaře příštího roku.