Unikátní prvorepubliková plovárna se rozpadá, zachránit ji můžou dotace

Hořice - Prvorepublikové koupaliště Dachova u Hořic, často označované za jednu z nejhezčích staveb svého druhu v Česku, se rozpadá. Areál s dřevěnými převlékárnami a domkem správce, který je od loňska kulturní památkou, může zachránit jedině celková rekonstrukce. Hořice se na ni pokoušejí získat dotaci.

Na první pohled to vypadá, že je památka v pořádku, ale rozhodně tomu tak není. Dřevěná konstrukce hnije a rozpadá se. „Tato první věž se naklání o pětatřicet centimetrů,“ upozorňuje správce koupaliště Jaroslav Mědílek.

Některé kabinky už hygienicky nevyhovují

Mnozí znalci přitom mluví o skvostu mezi českými plovárnami. „Myslím, že je to jedna z posledních, která je takto celistvě zachována, možná v celé republice,“ konstatoval architekt Martin Pour. Polovina kabinek už hygienicky nevyhovuje. Převlékárny na straně ke koupališti ale lidem stále slouží. Většinou jsou v dlouhodobém pronájmu i desítky let.

Koupaliště vzniklo v polovině dvacátých let minulého století podle návrhu profesora sochařsko-kamenické školy v Hořicích Karla Bachury. Letos v červnu hořická radnice podala žádost o dotaci z takzvaných norských fondů. Předpokládané náklady na obnovu jsou dvanáct milionů. „Druhá varianta je každý rok investovat nějakou částku v řádech statisíců korun,“ poznamenal místostarosta Hořic Aleš Svoboda. Ještě letos by mělo být jasné, zda koupaliště dotaci dostane.

Prvorepublikové koupaliště Dachova se rozpadá (zdroj: ČT24)