Poslední došková chalupa na Znojemsku je zachráněna

Petrovice – Unikátní doklad lidového stavitelství. Tím je podle odborníků došková chalupa v Petrovicích na Znojemsku. Obec ji před třemi lety koupila a místní ji vlastními silami začali opravovat. Dnes je v chalupě, která patří mezi poslední tři zachované doškovice v kraji, malé muzeum.

Nevelké stavení z vepřovic u obecního úřadu v Petrovicích vzniklo někdy kolem roku 1850. Postavila si ho nejspíš jedna místní chudší rodina. I přes následné modernizace se památka zachovala a Petrovičtí se proto rozhodli, že v chalupě zřídí malé muzeum.

Exponáty částečně získali od místních, kteří staré vybavení našli na půdách a ve stodolách. „Tento muzejní kousek je původní drátenická práce, je to past na myši. A tato postýlka je určitě sto let stará. Je to jeden z nejvzácnějších exponátů, které se nám podařilo od dárců získat,“ vysvětlila historička Eva Grunová.

Chalupa nejen představuje, jak se žilo ve 20. letech minulého století, ale připomíná i konkrétní osud tehdejších obyvatel domku. „Chtěli jsme si připomenout i rodinu Jana Kolesy - ševce, který tady po celou první republiku bydlel se ženou a čtyřmi dětmi,“ dodala Grunová.

Petrovická došková chalupa už je na Znojemsku jediná, v celém Jihomoravském kraji zbyly poslední tři. „Jedna je u nás, další v Senetářově, tam je muzeum knoflíkářství, a v Ruprechtově,“ vyjmenovala Grunová. Až do války se přitom jednalo o velmi běžnou střešní krytinu. „Byla obvyklá ještě před druhou světovou válkou. Místní pamětníci nám vykládali, že ze 120 domů v obci jich ještě před válkou bylo alespoň 25 pod došky,“ uzavřela historička.