Historici našli v Klimkovicích trosky sovětské stíhačky

Klimkovice - Vojenští historici našli v Klimkovicích na Novojičínsku trosky sovětské stíhačky Lavočkin La-7, která byla sestřelena na konci druhé světové války. V troskách objevili také ostatky dvaadvacetiletého pilota. Historici chtějí trosky letadla vyzvednout a přemístit do muzea v Suchdolu nad Odrou.

„Stíhačka byla sestřelena během osvobozovacích bojů 27. dubna 1945 v souboji s německou stíhačkou. V troskách zahynul Vasilij Alexandrovič Staško. Dvaadvacetiletý pilot pocházel z Ukrajiny,“ uvedl historik Petr Bartošík.  

Na místě se už podařilo vykopat několik cenných artefaktů. Například motor či palubní zbraně. Zachovaly se ale i osobní věci pilota. „Našli jsme například jeho tašku na mapy, botu, zbytky oblečení či navigační pravítko,“ dodal Bartošík. Zachovala se část rudé hvězdy z trupu letadla či číselné označení letounu.  

V troskách zahynul pilot Vasilij Alexandrovič Staško. Historik Petr Bartošík ukazuje dokument o vyznamenání pilota Staška a jeho fotografie.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

„Ostatky necháme podrobit antropologickému průzkumu. Pak budou pochovány na vojenském pohřebišti. Vykopané součástky letadla převezeme do Muzea městyse Suchdol nad Odrou. Stanou se součástí tamní stálé expozice,“ doplnil historik, který se podobných akcí účastní často. Například počátkem srpna u obce Oldřišov na Opavsku vyzvedli trosky americké stíhačky P-51 Mustang.