Nové zastávky se ujaly. České dráhy musely přidat vagony

Praha - Teprve minulý týden otevřely České dráhy pět nových zastávek v obcích západně od Prahy a už musely kvůli přeplněnosti ranních spojů přidávat vagony. Vlaky projíždějící novými stanicemi v Rudné, Chýni, Jinočanech a Hostivici přepravily za první školní týden třináct tisíc cestujících.

Od začátku školního roku se mohou cestující dostat na Smíchovské nádraží přímo z centra Rudné a Jinočan a s přestupem na hostivickém nádraží až do centra Prahy také z Chýně a dvou nových zastávek v samotné Hostivici. A o tom, že nové spoje lidem vyhovují, svědčí samotná nástupiště, která zejména ráno rozhodně nezejí prázdnotou. Například cesta vlakem z Chýně do pražských Dejvic se oproti autobusu zkrátila o dvacet minut.

Nové koncepty se připravují dva roky dopředu tak, aby si cestující mohli zvyknout. „A tady si cestující zvykli během několika hodin, několika dnů,“ říká Alois Kašpar, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah. Pokud bude cestujících i nadále přibývat, nasadí se na vytížené spoje soupravy Regionova, které pojmou více lidí.

„Projekt těchto příměstských zastávek se může stát tím klíčovým faktorem pro to, aby se železnice stala zajímavou alternativou i pro tisíce cestujících, kteří dosud dojížděli za prací do hlavního města osobními vozy,“ je přesvědčen Pavel Surý, generální ředitel Správy železniční dopravní cesty.

Nové vlakové zastávky u Prahy (zdroj: ČT24)

Kromě pěti středočeských zastávek otevřených na začátku září je cestujícím od konce srpna k dispozici také nová zastávka přímo v Praze, existence zastávky Podbaba byla však podmíněna zánikem nedalekého nádraží v Bubenči. Na listopad potom SŽDC plánuje otevření zastávky také na Kačerově.