Vykolejené vagony u Převýšova musí vytáhnout tanky

Převýšov – Vagony nákladního vlaku, který v neděli večer vykolejil u Převýšova na Hradecku, bude muset vytáhnout těžká technika. Vyprošťovací tanky by mohly práce zahájit ve středu ráno. Kvůli nehodě je uzavřená trať mezi Chlumcem nad Cidlinou a Velkým Osekem, vyproštění a oprava tratě by mohla skončit do neděle.

„Dnes by se mělo odvážet uhlí, z vozů se odstraní také poškozené a nepoužitelné části. Pokusíme se také odvézt další vykolejené vozy, zbytek bude už práce pro těžkou techniku,“ řekl mluvčí Správy dopravní železniční cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský.

Speciálně upravené železniční vyprošťovací tanky by podle něj měly na místo dorazit do středečního rána. Po úspěšném vyproštění vagonů začne pokládání poškozených kolejí. Podle Ptačinského je stále reálné, že by práce mohly skončit do neděle.

Při nehodě nákladního vlaku ČD Cargo se dostalo mimo koleje 15 vagonů, dva z nich se převrátily na bok a vysypalo se z nich uhlí. Při nehodě byla poškozena trať v délce zhruba 350 metrů. Podle prvních odhadů je škoda 2,5 milionu na trati a milion korun na vlaku. Příčinou nehody by pravděpodobně mohla být technická závada na kolejích nebo na některém z vozů.