Časovaná bomba? Z obcí odchází lékaři a nemá je kdo nahradit

Šumava - Stále větší problémy mají s dostupností lékařské péče obce a města na Šumavě. V Kašperských Horách musí dětskou lékařku dokonce zaměstnávat radnice. Některé obce už ordinace ztratily úplně a pacienti musí kvůli ošetření cestovat i půl dne.

Šumava má málo lékařů, některé obce ordinace ztratily úplně (zdroj: ČT24)

„Je to časovaná bomba. Česká lékařská komora na to upozorňuje už roky, že nám odcházejí mladí lékaři do ciziny,“ upozornil Michal Sojka z České lékařské komory. Zejména u praktických lékařů je průměrný věk vyšší než u jiných. „Ostatní pracující lékaři mají v průměru 48 let, ty praktičtí 54 let,“ dodal. 

Pomoc může samotná obec, když lékaři poskytne ordinaci a například i dům. „Může se podílet i kraj a měly by se podílet i pojišťovny, které by měly v těchto oblastech platit více, aby byl zájem,“ podotkl Sojka. Právě na centrální Šumavě je dostupnost lékařské péče nejobtížnější. Z Modravy do Kašperských Hor musí lidé za lékařem dojíždět dvaadvacet kilometrů. Do Sušice nebo Vimperku ještě o deset víc.

Některé obce situaci řeší tím, že lékaře zaměstnají. Ročně tak musí radnice zaplatit desítky tisíc za úhrady mezd i provoz. Například Kvilda ale dosud nesehnala lékaře, který by tam chtěl dojíždět. Oblast je tak částečně závislá na pomoci Horské služby nebo strážců národního parku. Léky sem pak dováží dvakrát týdně pojízdná lékárna. Stejného problému jako na Kvildě se obávají téměř všechny obce v pohraničí. Řada zdejších lékařů se blíží k důchodovému věku a zatím je nemá kdo nahradit.