Náchodští blokovali dopravu – znovu se přihlásili o obchvat

Náchod – Další blokádu dopravy provedli obyvatelé Náchoda na hlavní silnici, která prochází městem. Auta mířící od Hradce Králové do Polska nemohou projet kvůli zablokování přechodů pro chodce. Náchodští tak chtějí připomenout problém se zahlcením města tranzitní dopravou a chybějícím obchvatem. Obchvat má sice Náchod slíbený, příprava se ale vleče – dodnes nemá ani územní rozhodnutí.

Blokádou v podobě neustálého přecházení po přechodu na křižovatce u Slávie se Náchodští rozhodli protestovat proti prachu, hluku a vibracím, které je trápí kvůli silné dopravě na silnici I/32, jež prochází středem města. Protestu se zúčastnila asi stovka lidí, nashromážděná auta nechali odjet po dvaceti minutách. Řidičům v kolonách dobrovolníci rozdávali letáčky v pěti jazycích s vysvětlením důvodů blokády, vynadáno dostali pořadatelé od dvou čekajících.

Předseda sdružení Obchvat Náchoda Jan Chaloupka byl ovšem nespokojen s účastí na blokádě. V minulosti bývala silnější. „Lidé by chtěli řešit dopravu, ale věnovat tomu hodinku, to je nad jejich síly. Asi nevěří tomu, že se obchvat narodí,“ řekl.

V Náchodě pořádali místní aktivisté blokády dopravy opakovaně v letech 2010 a 2011. Požadovali výstavbu obchvatu, aby centrem neprojížděla tranzitní doprava, která silnici ucpává a škodí jak životnímu prostředí, tak lidem, kteří potřebují jezdit jen po městě. Nedávno se zdálo, že Náchodští uspěli. Příprava obchvatu se sice rozběhla, ale brzy uvázla na mrtvém bodě. Objevily se problémy s projektem i územním řízením. Stavební úřad ještě nevypořádal připomínky. Potom však ještě bude následovat výkup pozemků.

Náchod se po roce 2006 stal obětí roztříštěnosti české dálniční sítě. Dálnice D11, která dříve končila v Poděbradech a do Polska se odtud jezdilo nejčastěji přes Trutnov, dovedla auta až k Hradci Králové, odkud lze nejsnáze pokračovat do Polska přes Náchod. Dálnice ale má v budoucnu vést až na hranice, zamoření Náchoda je tedy „dočasné“ – a navzdory tomu, že dostavba D11 k hranicím není v dohledu, na pořad dne se stále nedostal ani náchodský obchvat.