Unikátní vítkovický interaktivní svět vědy, objevů a přírody otevírá

Ostrava – Dolní oblast Vítkovice dnes otevírá Velký svět techniky - jedno z nejmodernějších vědeckých center v Evropě. Na ploše 14 tisíc metrů čtverečních, v moderní budově s prosklenou fasádou, ve které se odráží okolní stavby industriálního areálu, najdou návštěvníci čtyři velké interaktivní expozice. Přibližují zásadní poznatky ze světa vědy, techniky, přírody i lidské civilizace. Tým autorů se soustředil na to, aby ukázal, že věda není složitá, šedá a nudná jako v knížkách.

Svět přírody, Svět civilizace, Svět vědy a objevů a Dětský svět doplňuje 3D kino a Divadlo vědy a další prostor pro dočasné výstavy. „Není to klasická vzdělávací instituce, není to muzeum, ve kterém se nesmí sahat na exponáty, u nás je to naopak žádoucí. Je to dům plný her a poznání,“ říká ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

O to, aby tam návštěvníci všeho věku našli nejen poznání a zábavu, ale i kulturní zážitek, se zasloužil autor návrhu budovy i některých expozic Josef Pleskot. Své nápady, jak zatraktivnit fyziku nebo biologii, tam uplatnil i režisér Jan Hřebejk. „Fascinující je podle mě už samotná budova. Když člověk vejde, má plnohodnotný kulturní zážitek, který přesahuje tento region. A věřím, že i vnitřek zaujme,“ říká Jan Hřebejk.

Podívejte se na rozhovor Tomáše Vzorka s Josefem Pleskotem a Janem Hřebejkem.

Svět techniky vítá první návštěvníky (zdroj: ČT24)

Nevšední možnosti nabízí například Svět vědy a objevů. „Návštěvníci si u nás mohou zahrát na lékaře, pomocí počítačové tomografie mohou nahlédnout do lidského těla i krevního řečiště, stát se laborantem a naklonovat si třeba buňku, podívat se do elektronového mikroskopu a poznat nanosvět nebo nahlédnout do tajemství pavoučí sítě,“ líčí vedoucí provozu Světa techniky Šárka Želínská. Unikátní je podle ní expozice nazvaná Duše, která není v žádných jiných podobných centrech ve světě.

Například Dětský svět, určený pro předškolní děti od dvou do pěti let, jim pomůže seznámit se základními věcmi a činnostmi, které je obklopují. Mají tam na hraní kuchyň, ordinaci, autoservis, mohou si postavit dům, zasadit rostlinu na farmě nebo si osahat různé hudební nástroje. Ve Světě přírody, který zabírá největší prostor, dominuje ohromná konstrukce stromu s exponáty ze světa flóry a velká vesmírná expozice. Součástí je i venkovní zahrada.

Vedení Dolní oblasti Vítkovice začalo připravovat projekt Svět techniky, který zahrnuje expozici U6 neboli Malý svět techniky a Science and Technology Center zvaný Velký svět techniky, v roce 2006. V týmu, který připravoval expozice, byla i řada vědců. Samotná stavba objektu byla zahájena na jaře 2012. Letos v dubnu začala instalace stovek exponátů, z nichž mnohé byly vyrobené v zahraničí na míru. Náklady přesáhly 700 milionů korun a většinu peněz získala společnost z Evropské unie.

Vybudování Světa techniky je završení jedné z etap přeměny industriálních Vítkovic na novou čtvrť Ostravy. Aktuálně začíná dostavba vysoké pece a k závěru se blíží rekonstrukce areálu Dolu Hlubina. Dolní oblast Vítkovice, ve které se konají také výstavy, festivaly a koncerty, přitahuje nebývalé množství návštěvníků. Loni ji navštívilo 700 tisíc lidí.