Charita Ostrava učí, jak doma pečovat o nemohoucí blízké

Ostrava - Charita Ostrava proto zavedla kurzy, ve kterých se zájemci učí, jak doma pečovat o staré a nemohoucí blízké. Skoro 90 procent důchodců umírá v nemocnicích, léčebnách či domovech důchodců, průzkumy přitom ukazují, že si lidé přejí prožít závěr života doma. Překážkou nebývá vždy necitelnost nebo neochota rodiny, často je to obava, že domácí péči z různých důvodů nezvládne.

Charita pořádá kurzy domácí péče. (zdroj: ČT24)

Na začátku kurzu, který probíhá v Hospici sv. Lukáše v Ostravě-Výškovicích, se zájemci dozví, na jaké sociální dávky mají v případě domácí péče nárok. Dostanou i potřebné formuláře a dotazníky. Pak následuje praktická část. K dispozici mají polohovací postele i všechny ostatní dostupné pomůcky. Hospicové sestry pak kurzisty učí, jak manipulovat s nepohyblivým člověkem, jak mu měnit hygienické potřeby, jako ho umývat, krmit, i jak s nemocným komunikovat. To bývá pro „domácího ošetřovatele“ mnohdy psychicky nejnáročnější.

Například Josef Šuleř si neví rady s devadesátiletou matkou. Ta sice zvládá krátké vycházky i základní hygienu, ale trpí stařeckou demencí. „Nevím, jak s ní mluvit. Má vidiny, vidí třeba tygry, nebo sestřinu dceru na stromě. Doktoři a sestry mi říkají, že s ní mám souhlasit, ale já se s ní hádám,“ vysvětluje Šuleř, proč se do kurzu přihlásil. I podle sester z hospice v tom dělá chybu. „Když budete mamince říkat ne a zvyšovat hlas, bude z toho nervózní a vybudete nervózní třikrát tolik,“ vysvětluje vrchní sestra Hospice sv. Lukáše Petra Křetínská, která pracuje s ležícími pacienty přes dvacet let. Kurz je bezplatný a bezplatná je i poradna, na kterou se mohou lidé také obrátit.

Podle Ústav zdravotnických informací a statistiky zemřelo loni v Česku téměř 94 tisíc lidí starších šedesáti let, z toho téměř 87 procent v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných či domovech důchodců. Pouze 21 procent důchodců se tak dočkalo smrti doma.