U Hradce Králové našli archeologové český „Stonehenge“

Hradec Králové - Na poli na okraji Hradce Králové archeologové odkrývají zajímavý objekt.   Kruhovou stavbu tvořenou třemi příkopy – takzvaný rondel. Ten téměř před sedmi tisíci lety sloužil jako společenské a duchovní centrum. Jde vlastně o jakéhosi předchůdce Stonehenge z Anglie.

U Hradce Králové našli archeologové "Stonehenge" (zdroj: ČT24)

Výzkumu v zemi předcházel průzkumný let letadlem. Snímky z výšky prozradily, že nepůjde o obyčejné pole s obilím. „Z letadla vidíme změny vegetace, které jsou způsobeny podložím,“ vysvětlil archeolog Jaromír Kovárník z Univerzity Hradec Králové.

Fotografie nelhaly. První důkazy se začaly objevovat v ani ne metrové hloubce. Archeologové se dostali na okraj téměř sedm tisíc let starého kruhového příkopu. Dohromady jsou tři a vymezují areál o vnějším průměru 117 metrů. Vykopat takové dílo pro tehdejší obyvatele znamenalo vytěžit velké množství zeminy – i to dokazuje jeho důležitost. „Prostranství uvnitř bylo nějakým způsobem posvátné,“ řekl Kovárník.

Právě pravý břeh Labe na Královéhradecku je na podobné stavby bohatý. Byla tady důležitá sídelní oblast, domnívají se odborníci. V zemi našli i škrabadla z pazourků, kamenné broušené nástroje a keramiku. „Jde o takzvanou vypíchanou keramiku zdobenou vpichy ostrým předmětem,“ uvedla Dominika Černá z Univerzity Hradec Králové.