Barva kouře prozradí, kdo topí odpadem, od smogu ale stejně nepomůže

Kladno – Začíná topná sezona a s ní také problémy s ovzduším, které se obzvlášť projevují kromě Ostravska-Karvinska a severních Čech také v Kladně. Na sezonu se proto chystají i kontroloři, kteří mají za úkol zjistit, kdo používá nevhodné palivo. Do domů nemohou, jejich práce tak spočívá především ve sledování barvy kouře.

Začíná topná sezona, lidé se musí chystat i na smog (zdroj: ČT24)

Dlouhodobě nejvíce znečistěným místem ve středních Čechách je kladenský Švermov, smog trápí jeho obyvatele 90 dnů v roce. Často do čtvrti na severu města vyrážejí úředníci, aby zjistili, čím lidé topí. „Co kontrolujeme, je například odstín kouře vypouštěného z komína. Podle toho se dá vydedukovat podezření na to, že dochází k pálení odpadků,“ uvedl mluvčí města Vilém Frček. Na kouř prokazující využití závadného paliva narážejí pravidelně.

Zbavit se problémů s lokálními topeništi a spalováním odpadků v kotlech na tuhá paliva se stát snaží prostřednictvím tzv. kotlíkových dotací. Lidé tak mohou získat až padesátiprocentní příspěvek na nákup ekologického kotle. Švermov ale ukazuje, že i když je o dotace velký zájem, těm nejhorším místům vůbec nepomáhají. Letos v září totiž o dotace nikdo ze Švermova nežádal – možná i kvůli organizaci podávání žádostí, kdy se před krajským úřadem stálo již od noci a peníze byly rychle pryč. Podle krajské mluvčí Nicole Mertinové dostalo příspěvek na kotel přes 1 500 lidí, celkem dostanou více než 85 milionů korun. Další kolo kotlíkových dotací ale kraj plánuje až na příští rok. Větší šanci mají lidé na kladenské radnici, která rovněž nabízí příspěvky na nové kotle, avšak nižší než ve společném projektu rozdávají stát a kraj.

Kladenský Švermov ale má na rozdíl od jiných míst, které trápí smog, jednu velkou výhodu. Čtyřiadvacet hodin tady monitoruje čistotu ovzduší měřicí stanice, její výsledky jsou potom k dispozici na internetu. Hledají je tam například učitelky z mateřské školy, které se podle naměřených hodnot rozhodují, zda je pro děti zdravé jít na vycházku.