V Beskydech přibylo medvědů. Ochránci odhadují, že jich je až pět

Ostrava - Ochránci přírody v Beskydech zaznamenali oproti předchozím letům častější výskyt medvědů. Starší medvědi opouští svá původní teritoria a hledají nová útočiště právě na severní Moravě. Zatímco v loňském roce se v horách pohyboval jeden nebo dva medvědi, dnes jich je v Beskydech až pět.

Jedno z míst, kde se medvěd objevil, je česko-slovenské pomezí Beskyd. Stopy medvěda oznámil ochráncům přírody chatař Pavel Beran. „Všiml jsem si nezvykle velkých stop, a tak jsem začal okolí pečlivě sledovat. Nejprve jsem našel čtyři, pak další dvě. Odlil jsem je do sádry, abych měl důkaz,“ líčil Pavel Beran.

Ochránci přírody potvrdili, že jde skutečně o medvěda. Odhadli, že jde o šelmu vážící 160 až 180 kilo, která zřejmě přišla ze Slovenska. „Možností je ale několik. V minulém roce se mohlo narodit více medvíďat. Usuzujeme, že starší medvědi opustili teritoria ve slovenských horách a hledají si nové útočiště v Beskydech,“ potvrdil Michal Bojda z Hnutí Duha.

I když zoologové uklidňují lidi, že medvěd je plaché zvíře, lidé se šelem bojí. „Nechodím večer raději ven. Bojím se medvěda, jsou tady také rysi,“ říká Zdena Baletková z Beskyd. Dvě tamní obce si po vzoru Slováků už pořídily kontejnery, které jsou speciálně zabezpečené proti medvědům, aby je vesnice nelákaly kvůli odpadkům. „Pokud člověk uvidí medvěda na vzdálenost několika desítek metrů, neměl by zmatkovat, ale nenápadně se vzdalovat,“ radí Bojda.

KVÍZ: Co víte o medvědech? 

Medvědů, rysů i vlků by žilo v Beskydech ještě více, nebýt pytláků. Ochránci z Chráněné krajinné oblasti Beskydy mají i důkazy. Například nedávno objevili zbytky medvěda po preparaci. Usvědčit pytláky se ale policii až na vzácné výjimky nedaří.

V Beskydech přibylo medvědů (zdroj: ČT24)