Zatoulaní psi přeplňují útulky a vytahují peníze z radnic

Plzeň – Ačkoli je plzeňský psí útulek již plný, zvířat, o která by se měl postarat, stále přibývá. Nedokáže přitom již pojmout psy nalezené v okolních obcích, kde útulky nejsou. Malé obce přitom nemají na péči dost peněz. Je právě na radnicích, aby hradily péči o zatoulané psy, dokud se nepodaří nalézt nového majitele. Měsíčně vychází péče o jedno zvíře až na deset tisíc korun.

Zatoulaných psů je příliš mnoho, do útulků se sotva vejdou (zdroj: ČT24)

V Plzni je pouze jeden městský útulek s kapacitou 130 míst. Ročně jím projde na 700 psů. Zatoulaných psů přitom stále přibývá. „Byly dny, kdy jsme se prostě nezastavil ani na chvíli a karanténa už byla plná,“ charakterizoval množství zatoulaných psů plzeňský strážník Karel Lang.

Plzeňský útulek již odmítá všechny psy nalezené mimo město. Pro nálezce zatoulaných zvířat tak není snadné někde je „udat“. Zatím přijímají psy z jiných vesnic například v Němčovicích na Rokycansku, která také se sousedními obcemi spolupracuje a na jejich přání místní útulek postavil nové kotce.

Nedostatek míst pro zatoulaná zvířata souvisí s novými pravidly o jejich péči, která zavedl nový občanský zákoník. Pokud si totiž nálezce nechce psa ponechat, musí se o něj postarat obec. Tu to ale denně stojí v průměru 150 až 300 korun na den. Měsíčně se tak náklady blíží až k deseti tisícům. „Pokud si někdo takového psa nevezme dlouhá léta, tak pořád obec musí ty náklady hradit,“ poukázala výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Jana Vildumetzová.

Zatímco psů, kteří přicházejí do útulků, přibývá, zájemců o ně je rok od roku méně. V Plzeňském kraji jejich počet klesl místy až o deset procent. Náklady za nalezené psy tak obcím narůstají o to více.