Novým šéfem zlínské policie by se měl stát Jaromír Tkadleček

Zlín - Po téměř tříměsíčním bezvládí bude mít zlínská krajská policie opět svého šéfa. Novým ředitelem by se měl stát Jaromír Tkadleček, který dosud vedl policii v Bruntále. Do funkce jej navrhla výběrová komise, jeho jmenování ještě musí potvrdit policejní prezident Tomáš Tuhý.

Do výběrového řízení na post šéfa zlínské krajské policie se přihlásilo hned čtrnáct zájemců, což je historicky nejvyšší počet. „Výběrová komise policejnímu prezidentovi doporučila hned pět kandidátů, pričemž na první místo umístila Jaromíra Tkadlečka, dosavadního vedoucího Územního odboru Bruntál,“ potvrdila mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková.

Tomáš Tuhý je tento týden na služební cestě v zahraničí, informaci o tom, koho se rozhodne do funkce jmenovat, proto zveřejní až v pondělí 20. října.

Zlínská krajská policie je bez vedení od července, kdy rezignaci oznámil ředitel Bedřich Koutný a záhy i jeho náměstek Jaroslav Vaněk. Koutný odchod vysvětloval velkým tlakem a neuspokojivou personální situací, ve Vaňkově případě hrálo roli podezření ze střetu zájmů kvůli daru pro hokejový klub v Brumově-Bylnici.

Bedřich Koutný byl nejdéle sloužícím policejním ředitelem v zemi. Přežil ve funkci jedenáct ministrů vnitra a deset policejních prezidentů, celou dobu byl členem užšího vedení policejního sboru. K policii nastoupil v roce 1990, kdy se stal prvním policejním ředitelem, který přišel do funkce z civilu. Jako dlouholetého disidenta jej k převzetí funkce přesvědčilo tehdejší ministerstvo vnitra vedené Jánem Langošem.

Objekt bývalého obchodního střediska totiž hokejisté dostali od podnikatele Petra Tankó poté, co od něj policie koupila za 86 milionů korun dvě patra budovy v centru Zlína. Prezidentem hokejového klubu byl v té době právě policejní náměstek Vaněk.

Koutný i Vaněk měli v minulosti vleklé spory s bývalým policejním prezidentem Petrem Lessym, které vyústily až v Lessyho odchod z čela policie. Sbor od července dočasně vedl další z policejních náměstků Jindřich Kučera.