Sochy ptáků od Gebauera zase budou svítit do noci

Opava - Kinetické sochy ptáků od Kurta Gebauera, které zdobí Ptačí vrch v Opavě, prošly opravou. Aby dál hlídaly okolí, otáčely za kolemjdoucími hlavy a elegantně mžouraly, potřebovaly vyměnit součástky a promazat mechanismus.

Tři bronzové pohyblivé sochy ptáků se svítícíma očima vytvořil na zakázku města Opavy rodák z nedalekého Hradce nad Moravicí Kurt Gebauer před osmi lety. K místu u kašny v Sadech Svobody se prý už v 19. století slétávali ptáci, lidé mu proto začali říkat Ptačí vrch. Ještě za komunistů tam byla také voliéra s exotickými druhy. Gebauer doplnil drobné ptactvo třemi více než dvoumetrovými objekty.

„Uvnitř ptáků je deska osázená vysoce svítícími LEDkami. A ty už nesvítily, takže jsem je musel vyměnit,“ říká Michal Příhoda, který Gebauerovy plastiky opravuje společně s kovolitcem Janem Mráčkem. Pravidelně leští ptákům oči, které jsou z nerozbitné pryskyřice. Původně byly skleněné, ale moc dlouho nevydržely. „Hned po instalaci ptáky někdo postříkal sprejem. Oči byly rozmlácené po čtrnácti dnech. Teď jsou tady bezpečnostní kamery, takže vandalové si už tolik netroufají,“ říká Mráček.

Gebauerovi ptáci na Ptačím vrchu mají nové oči (zdroj: ČT24)

Kurt Gebauer má v Opavě ještě jednu sochu z polychromovaného bronzu - Utíkající dívku, která je před opavským Domem umění. Návrh ptáků vytvořil během sochařského symposia Nová místa, které se uskutečnilo v Opavě roku 2004. Další sochu nazvanou Sen o létání vytvořil pro zámecký park v Hradci nad Moravicí. Po celé republice má přes dvacet objektů.