Nebojte se říct si o pomoc. Ze smrti i z paliativní péče mají Češi strach

Brno - Do hospiců doslova na poslední chvíli – trend, se kterým se v posledních pěti letech tato zařízení potýkají. Přitom podle lékařů včasné nasazení takzvané paliativní péče může zkvalitnit nemocnému život, v některých případech ho dokonce i prodloužit. O průběhu nevyléčitelné nemoci a smrti ale Češi často nechtějí vůbec mluvit a péči odkládají.

Leopold Nováček bojuje s těžkou onkologickou nemocí tři měsíce, během kterých hodně zeslábl. I přes počáteční obavy se nakonec rozhodl využít služeb hospice sv. Alžběty v Brně. „Už při přivítání jsem pochopil, že to tady bude úplně jiné než v nemocnici. Zatímco syn vyřizoval papíry, hlavní sestra mě provedla a všechno mi ukázala. Cítím se tady dobře, nijak nenarušují moje soukromí - sestry dokonce vždycky klepou na dveře,“ potvrdil pacient.

Hospic není poslední zastávka na cestě životem, vyvrací zdravotníci jeden z nejčastějších mýtů spojených s paliativní péči. Třeba Leopold Nováček už odpočítává dny, kdy ho zase propustí do domácí péče.

A i když pacient umírá, snaží se mu zdravotníci zajistit důstojné zázemí. „Dáváme pacientovi stejné léky a infúze, jaké by dostal v nemocnici, ale zaměřujeme se na to, aby se mohl s nemocí vyrovnat a dal se do pořádku i po psychické stránce,“ vysvětlovala primářka Hospice sv. Alžběty v Brně Regina Slámová.

Zdravotníci: Pacienti se k nám bojí přijít. Ale pak jsou příjemně překvapení

I tak ale Češi příchod do hospice odkládají do poslední chvíle. Třeba v Hospici sv. Alžběty zemře deset procent pacientů do jednoho dne, třetina pak do týdne. Ideální okamžik, kdy se obrátit na centrum paliativní péče, je přitom podle lékařů hned ve chvíli, kdy byla pacientovi diagnostikována nevyléčitelná nemoc.

Hovoří předseda Č. společnosti paliativní medicíny Ladislav Kabelka (zdroj: ČT24)

„Nejde jenom o to zajistit člověku důstojné umírání, ale také mu zajistit lepší život a zabránit úplné ztrátě radosti ze života. Na počátku mu můžeme v klidu vysvětlit diagnózu a stanovit si určitý plán péče,“ popsal předseda České společnosti paliativní medicíny Ladislav Kabelka. Pacient by nejprve mohl využívat jen domácí nebo ambulantní paliativní péči, teprve v závěrečné fázi nemoci pak služby hospice.

Cílem zdravotníků je vytvořit záchrannou síť nejen pro nemocného, ale pro jeho rodinu. „Pacienti někdy utečou k léčiteli. I když možná věcně vědí, že je to hloupost, tak v tu chvíli potřebují naději. Tady máme rezervu my zdravotníci, abychom vzali pacienta v pravou chvíli k sobě a dali důvod, aby nám věřil,“ dodal.

Bořit mýty o paliativní péči se teď rozhodl brněnský Hospic sv. Alžběty. U příležitosti oslav 10. výročí jeho založení připravili zdravotníci hned několik akcí, které mají lidem tabuizované téma přiblížit.

Paliativní péče je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu. Cílem paliativní péče je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým.

(zdroj: Umírání.cz)