ANO v Ostravě definitivně zavrhlo koalici s ČSSD

Ostrava - Představitelé hnutí ANO, kteří v Ostravě vyhráli volby, oznámili, že dosud připouštěnou koalici se sociálními demokraty definitivně zavrhli. „ČSSD nás nepřesvědčila, že je schopna sebereflexe. Zejména neprovedla žádné personální změny, které by přinesly očištění strany od osob spojených s korupčními kauzami v Ostravě,“ prohlásil ostravský lídr ANO Tomáš Macura. Jedinou alternativou je teď pro ANO spojení s třetím hutím Ostravak, lidovci a ODS. Je reálné, že dohodu uzavřou začátkem příštího týdne.

Lídr hnutí ANO v Ostravě Tomáš Macura vysvětlil, že lídry ostravské ČSSD nepovažuje za důvěryhodné. „Nejsou pro nás partnery pro naplnění našich hlavních priorit, mezi které především patří boj proti korupci a transparentní nakládání s veřejnými prostředky,“ řekl Macura.

Přestože předseda ANO Andrej Babiš krátce po volbách prohlásil, že si koalici s ČSSD v Ostravě nepřeje, ostravské vedení původně vládu se sociálními demokraty připouštělo za podmínky, že provedou hlubokou sebereflexi. Ano se ale nedočkalo od ČSSD ochoty zbavit se osob spojených s korupčními aférami. Problematičtí jsou hlavně lídři ostravské kandidátky Lumír Palyza a Simona Piperková, kteří byli v úzkém kontaktu s obviněným lobbistou Martinem Dědicem. Policie podnikatele podezřívá, že díky známostem s politiky ovlivňoval zakázky ostravského dopravního podniku a městské nemocnice a bral za to od vítězů tendrů úplatky ve výši desítek milionů.

Nedůvěru budí vazby na stíhaného lobbistu

Při odposlouchávání Dědice policisté zjistili, že vedle hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD), u kterého zaznamenali 5 tisíc telefonních kontaktů s podezřelým, si nezvykle často telefonoval nebo psal právě s Piperkovou a Palyzou. S Piperkovou, která měla dosud na radnici na starosti resorty zdravotnictví a kultury, měl kolem 1 500 telefonátů či textových zpráv za rok. V případě lídra ČSSD a končícího starosty Poruby Palyzy šlo asi o pět set kontaktů. Podle neoficiálních informací politici s Dědicem řešili i veřejné zakázky. Vyšetřování Dědice stále pokračuje, protikorupční policie prověřuje desítky veřejných zakázek. Piperková s Palyzou odmítli, že by se nechali ovlivňovat, a zůdrazňují, že nejsou z ničeho obviněni. „Jsme suverénní strana, nepotřebujeme žádná doporučení, víme sami, co máme dělat. O sebereflexi máme jiné představy, než hnutí ANO,“ reagoval Palyza na výzvy k personálním změnám.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – OSTRAVA
Zdroj: ČT24

Jednání s Ostravakem brzdil spor o vládu v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Volby tam vyhrál Ostravak, ANO ale začalo jednat o koalici s ČSSD a ODS bez něj. Lídr Ostravaka Lukáš Semerák kvůli tomu vyjádřil pochybnost i o možné koalici na takzvané velké radnici. Podle informací České televize je ale nyní naděje, že také v centrálním obvodu nakonec zástupci hnutí Ostravak a ANO dospějí i přes vzájemné antipatie některých reprezentantů k dohodě. V Ostravě je ale možná i koalice bez ANO, kdyby se sociální demokraté spojili s Ostravakem nebo komunisty. „Bude záležet na tom, jakým mandátem mne vybaví strana,“ řekl k tomu Palyza.

Vyloučená Tekielová bodovala v obvodu

Slabé volební výsledky sociálních demokratů v Ostravě zřejmě negativně ovlivnilo nejen jejich spojení s korupčním případem, ale také vnitřní spory, které vedly například k vyloučení primátora Petra Kajnara nebo starostky ostravského obvodu Radvanice a Bartovice Šárky Tekielové. Oba kritizovali způsob sestavování kandidátek před sněmovními volbami. Tekielová teď výrazně bodovala u voličů. Vytvořila v Radvanicích nové uskupení, které tam suverénně volby vyhrálo. Její strana nezávislých kandidátů získala 44 procent hlasů, ČSSD jen 10 procent. Naopak Kajnar, který si založil Ostravské forum a znovu kandidoval na primátora, se do zastupitelstva vůbec nedostal.

ČSSD v Karviné může také skončit v opozici

Vyjednávání pokračuje také v Karviné. Sociální demokraté tam vyhráli, druhé hnutí ANO ale nabídlo třetím komunistům primátora a většinu náměstků. Tuto koalici by doplnili lidovci. Komunisté zatím jednali jen s ČSSD a dnes se rozhodnou, jestli budou dál v rozhovorech se sociálními demokraty pokračovat, nebo se sejdou i s představiteli ANO. Ti tvrdí, že se sociální demokracií problém nemají, vadí jim ale některá konkrétní jména. Pokud komunisté na koalici s ANO kývnou, opakoval by se havířovský scénář, kde už stejné strany koalici uzavřely a vítězní sociální demokraté se musí přesunout do opozice.

ANO v Ostravě odmítlo koalici s ČSSD (zdroj: ČT24)