Požár uvěznil obyvatele chodovského věžáku

Chodov (Sokolovsko) – Více než 50 lidí evakuovali hasiči při požáru v jednom z třináctipatrových panelových domů v Chodově na Sokolovsku. Sedmnáct osob převezli záchranáři na ošetření do okolních nemocnic. Obyvatelé domu upozornili, že v bytě, kde požár vypukl, bydlel nájemník, který si vařil na plynových lahvích a svítil svíčkami. Záchranáři hovoří o jednom z nejrozsáhlejších zásahů v kraji v poslední době.

V nemocnicích skončilo 17 lidí, nadýchali se zplodin (zdroj: ČT24)

Hořet začalo ve čtvrtém podlaží vysokého panelového domu. Lidé, kteří byli v domácnostech nad hořícím bytem, zůstali v pasti. Nakonec je zachránili hasiči po žebříku z balkónů. Obyvatele nižších poschodí poté odvedli ve speciálních maskách, protože velitel zásahu rozhodl, že v zakouřeném domě nemůže nikdo zůstat. Kvůli stížnostem na zdravotní potíže převezli záchranáři sedmnáct lidí do tří nemocnic v Karlovarském kraji. „Naštěstí šlo ale jen o nadýchání a ne o vážná zranění,“ podotkla poté mluvčí záchranné služby Petra Bakurová.

S ohněm v sokolovském věžáku bojovalo více než 80 hasičů. Než plameny uhasili, zničily byt, kde požár vypukl. Další byty poškozeny nejsou, do domu se ale jeho obyvatelé zatím nemohli vrátit.

Hasičští i policejní vyšetřovatelé již začali zjišťovat, co se vlastně stalo. Obyvatelé domu upozornili, že byt, kde požár vypukl, byl odpojen od plynu a elektřiny, jeho obyvatel proto používal propanbutanový vařič a svítil svíčkami. Tím směrem také zamířilo vyšetřování. „Je zde podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Krajčí.

Karlovarští záchranáři mluví o jedné nejrozsáhlejších akcí v posledních letech. Škody zatím vyšetřovatelé odhadují na 4,5 milionů korun.