Lékařská fakulta otevřela v Plzni nové medicínské centrum

Plzeň – Lékařská fakulta Univerzity Karlovy otevřela v Plzni nové medicínské centrum, které nabídne špičkový výzkum i výuku studentů. Výstavba komplexu trvala necelé dva roky a stála přes půl miliardy korun. Minikampus v těsném sousedství fakultní nemocnice tvoří budovy teoretických ústavů určené převážně pro výuku a Biomedicínské centrum zaměřené na výzkum a vývoj.

„Za celých 65 let existence jsme od nikoho nedostali žádné prostředky, abychom se rozvíjeli dál a zvýšili potenciál přístrojový a vědecký, až v tomto okamžiku,“ uvedl děkan Lékařské fakulty v Plzni Boris Kreuzberg.  

Novou budovu teoretických ústavů, sedmipodlažní objekt o ploše zhruba 5 000 metrů čtverečních, využije při výuce všech 2 000 studentů fakulty. Do moderních prostor se přestěhovalo pět teoretických ústavů plzeňské lékařské fakulty, tedy ústav biofyziky, biologie, farmakologie a toxikologie, fyziologie a patologické fyziologie. Do budoucna by chtěla fakulta získat peníze ještě na jednu budovu, kam by přestěhovala zbylé ústavy nacházející se v nevyhovujících objektech.   

V Biomedicínském centru o ploše přes 4 000 metrů čtverečních, které má dvě budovy vysoce specializovaných laboratoří a pracoven, bude pracovat 110 výzkumných pracovníků, čtvrtinu tvoří studenti doktorských programů. Centrum se bude věnovat výhradně výzkumu a vývoji, a to v oblasti náhrady a regenerace orgánů.  

Náklady přesáhly půl miliardy korun (zdroj: ČT24)

V centru bude fungovat například laboratoř experimentální neurofyziologie, která se věnuje výzkumu mozku, především paměti. Vede ji Karel Ježek, jenž donedávna působil na Kavliho institutu systémové neurovědy, součásti univerzity v Trondheimu, v němž působí May-Britt a Edvard Moserovi. Právě tito vědci, kteří se věnují výzkumu mozku, získali letos Nobelovu cenu za lékařství. Doktor Ježek v jejich týmu strávil sedm let a stále s nimi spolupracuje.