Nebezpečnou křižovatku u Dohalic je třeba upravit, žádají řidiči i obce

Královéhradecko – Obyvatelé Dohalic, Mokrovous a dalších obcí na Královéhradecku podepisují petici za bezpečnější křižovatku, která leží na hlavní silnici z Hradce Králové ve směru na Hořice a dále na Jičín. Na silnici by bylo třeba zřídit pruh pro odbočování vlevo, vesnice o to usilují už několik let. Teď tlak na zabezpečení křižovatky ještě zesílil, protože koncem září se tam stala smrtelná nehoda. Řidič nepřežil odbočování z hlavní silnice na vedlejší.

Jen v letošním roce se na křižovatce na silnici I/35 ve směru na Dohalice stalo už pět dopravních nehod, celkem tam bylo zraněno 8 lidí. Nejvážnější byla nehoda z konce září, kdy řidič zemřel – odbočoval přitom z hlavní silnice na vedlejší. Obyvatelé okolních vesnic mají z křižovatky strach a říkají, že drobnější střety s nabouranými plechy jsou tam velmi časté. Stejně tak jsou podle nich běžné situace, kdy řidič projede křižovatkou jen se štěstím.

Pokud auto jedoucí ve směru od Hradce Králové potřebuje na křižovatce odbočit doleva na Dohalice, musí jeho řidič zpomalit nebo úplně zastavit. Protože ale v místě chybí odbočovací pruh, řidiči jedoucí za ním musí brzdit nebo zastavit taky. Pokud ovšem někdo z řidičů jedoucích v koloně za ním začne - i když je v místě tzv. plná čára - předjíždět, do auta odbočujícího na Dohalice může narazit. Někdy se navíc stane, že auto začne předjíždět ještě před úsekem s plnou čárou. Jan Vrabec, řidič z obce Mokrovousy, k tomu říká, že už z vlastního příjezdu ke křižovatce ho mrazí v zádech.

Podle starostky sousední obce Mokrovousy Jany Pečenkové (nestr.) byla zářijová smrtelná nehoda poslední kapkou – do budoucna by chtěli takovým situacím zabránit. Podle řidičů i Policie ČR by pomohl odbočovací pruh. Jak říká Ivana Ježková, mluvčí Policie ČR v Královéhradeckém kraji, na základě poslední tragické nehody zaslali na Ředitelství silnic a dálnic opakovaný podnět, aby byly odbočovací pruhy zřízeny v obou směrech. Výstavbu odbočovacího pruhu požaduje i petice - podepsalo ji více než 1 700 lidí.

Petice bojuje proti smrtelné křižovatce (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic až dosud argumentovalo tím, že silnice je v místě příliš úzká, takže pro zřízení odbočovacího pruhu nebyla k dispozici dostatečná šíře vozovky. Teď ale změnu slibuje. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla se připravují možná technická řešení a jedním z nich je i rozšíření tak, aby se před křižovatku bezpečně vešel plnohodnotný odbočovací pruh. 

Starostka Dohalic Máša Enderlová (nestr.) uvedla, že o vybudování odbočovacích pruhů usiluje obec už déle než 4 roky a dosud úspěšní nebyli. „Takže teď věříme, že po tragické nehodě se snad už dočkáme toho, abychom mohli bezpečně odbočovat i do naší obce.“ Konkrétní termíny možných úprav, ale zatím starostové neznají.