Části obcí okolo vybuchlého muničního skladu čeká evakuace

Vlachovice – Část obyvatel obcí Vlachovice, Lipová a provoz Vlárských strojíren čeká na dva dny evakuace, nařídili to dnes hasiči a policisté. Ve Vrběticích, které jsou místní částí obce Vlachovice na Zlínsku, vybuchl minulý týden sklad munice. Zasahujícím pyrotechnikům má evakuace umožnit likvidaci munice a další průzkum a čištění areálu. Dva ze zaměstnanců firmy, která má areál v pronájmu, jsou stále nezvěstní.

Své domovy budou muset zítra nejpozději v 8 hodin ráno opustit řádově stovky lidí. „Mezi sedmou a osmou hodinou ranní budou do obcí přistaveny autobusy, do kterých si budou moci lidé nastoupit. V 8:00 by měly být prostory, které nám pyrotechnici určili, už zcela vyklizeny,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Podle mluvčího hasičů Libora Netopila bude ve čtvrtek evakuována jihovýchodní část obce Lipová a severozápadní části obce Vlachovice a také část areálu bývalých Vlárských strojíren. V pátek čeká evakuace obec Vrbětice, jihozápadní části Vlachovic a celého areálu bývalých Vlárských strojíren. Vybrané prostory budou evakuovány vždy od 8. do 16. hodiny. Přesný rozpis by měli obyvatelé najít na obecních webech.

Bezprostřední nebezpečí nikomu nehrozí. Pyrotechnici při prozkoumávání muničního areálu nicméně zjistili, že je nezbytně nutné, aby prozkoumali některé části pozemku vzdálenější od epicentra výbuchu směrem k domům. „Pyrotechnici budou v místech měřit teplotu a munici, která bude nejvíc nebezpečná, budou na místě likvidovat,“ dodala Kozumplíková. Evakuace je nařízena hlavně z preventivních důvodů.

Části obcí okolo vybuchlého muničního skladu čeká evakuace (zdroj: ČT24)

Z trosek zničeného muničního skladu se stále ozývají výbuchy, další dvě neřízené detonace byly slyšet například dnes v noci. Pyrotechnici už prozkoumali téměř celý areál, který tvoří zhruba 40 objektů. V desítce z nich je uskladněná munice od pěchotní až po letecké pumy. Pyrotechnici nacházejí také munici, kterou výbuch rozházel po okolí. Některou na místě zneškodnili, ostatní skladují a odvezou později. „Už čistili příjezdové komunikace a prohlíželi budovy. Nyní se tomu budou věnovat důkladněji,“ řekla Kozumplíková. S průzkumem areálu pomáhá bezpilotní stroj, obrněný vůz policie a požární i vyprošťovací tanky hasičů.

V pondělí se pyrotechnici dostali až k epicentru výbuchu, který před týdnem zcela zničil muniční sklad i část okolního lesa. Vzhledem k dalším výbuchům a vysokým teplotám v několika doutnajících ohniscích se jim zatím nepodařilo epicentrum výbuchu prozkoumat.

Teprve až bude místo bezpečné, začnou v troskách muničního skladu pracovat kriminalisté a vyšetřovatelé. Pátrat budou nejen po příčinách neštěstí, ale i po dvou zaměstnancích firmy Imex Group, kteří měli být v době exploze v areálu a jsou stále nezvěstní.

Výbuch rozházel munici na stovky metrů

Čtvrteční výbuch a požár způsobily škody za desítky milionů korun. Kromě samotného areálu nedaleko Vrbětic exploze poškodila i další budovy v okolí. Pyrotechnici našli munici rozházenou až 800 metrů od exploze. Policisté evidují asi 50 objektů, které byly v souvislosti s explozí poškozeny. Toto číslo zřejmě ještě není konečné.

Policie stále střeží okolí areálu, do okruhu zhruba 1 200 metrů od epicentra výbuchu nesmí kromě pyrotechniků nikdo vstupovat.