Bývalý armádní velitel a exministr Picek si zkusí i roli starosty

Brandýs nad Labem – Do křesla starosty Brandýsa nad Labem – Staré Boleslavi usedne zřejmě bývalý ministr obrany Vlastimil Picek (57), který byl zvolen jako jednička na kandidátce hnutí Podpora občanů. Spolu s hnutím by měly v koalici, která ovládne 12 mandátů z 21členného zastupitelstva, mít své místo ještě vítězné Naše dvojměstí a hnutí PRO sport a zdraví.

Našemu dvojměstí vzešlo z voleb šest zastupitelských míst, druhé Podpoře občanů v čele s Vlastimilem Pickem pět mandátů. V uplynulém volebním období spravovaly sedmnáctitisícové dvojměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav ODS v čele se starostou Ondřejem Přenosilem a TOP 09. Do zastupitelstva se sice dostaly, v nadcházejícím volebním období ale ve správních orgánech obce nezasednou.

Po ukončení svého posledního vládního angažmá v kabinetu Jiřího Rusnoka se stal Vlastimil Picek spolu s dalšími členy kabinetu poradcem prezidenta Miloše Zemana. K těm se řadí i exministři zahraničí Jan Kohout, průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, či práce a sociálních věcí František Koníček. Většina poradců pracuje pro Zemana bez nároku na honorář, uvedla v minulosti Mladá fronta Dnes.

Do Rusnokovy vlády, kterou prezident Zeman oficiálně jmenoval v červenci 2013, přešel Vlastimil Picek přímo z kabinetu Petra Nečase. Sedmého srpna ale Poslanecká sněmovna Rusnokovu kabinetu nevyslovila důvěru a tím zadělala na nové parlamentní volby.