Před plzeňským obchodním centrem ležel funkční granát

Plzeň – Před obchodním centrem v plzeňské čtvrti Doubravka ležel funkční granát F-1. Pyrotechnik ho zajistil a odvezl na policejní expozituru do Teplic, policie nyní zjišťuje, jak se nebezpečná munice na místo dostala, bude zkoumat kamerové záznamy a vyslýchat svědky.

Granát F-1 se podle odborníků v Česku používal od druhé světové války do 90. let a mezi lidmi jich může být poměrně hodně. „Jedná se o ruční obranný granát, který bouchne až po uplynutí určitého času, řádově je to 3,5–4,5 sekundy,“ řekl ČT pyrotechnik Karel Koubík.

Nález podezřelého předmětu nahlásila dnes ráno žena, která v obchodním centru uklízí. „Krátce před půl osmou ráno jsme od městské policie obdrželi informaci, že by se na schodech obchodního centra v Plzni na Doubravce měl nacházet předmět, který připomíná obranný granát,“ uvedla policejní mluvčí Hana Štefflová.

Policie proto evakuovala přes sto lidí a okolí do 500 metrů uzavřela. Na místo přijel pyrotechnik z Teplic, který granát zajistil a odvezl na policejní expozituru. Lidé se mohli vrátit zpět zhruba po dvou hodinách.

Policie v Plzni zajistila funkční granát (zdroj: ČT24)