Největší český kapr váží 24 kilogramů a plave v Živé vodě

Modrá (Uherskohradišťsko) - Život pod hladinou rybníka mohou už dva roky pozorovat návštěvníci expozice Živá voda v Modré na Uherskohradišťsku. Sladkovodní areál se teď dočká nových obyvatel - rybáři přivezou také největšího české kapra. Čtyřiadvacet kilogramů vážící rybu dopoledne rybáři vylovili z rybníku Vrkoč u jihomoravských Pohořelic.

Kapří obr se přestěhoval (zdroj: ČT24)

Okna do podvodního světa - místo žraloků se ale v Modré pod hladinou prohánějí kapři, pstruzi nebo mníci. Nejnovějším obyvatelem expozice je i 24 kilogramů vážící kapr.

Expozice o podvodním životě v českém rybníku vznikla v Modré na Uherskohradišťsku před dvěma lety. Na dno rybníka návštěvníky sladkovodní expozice dovede osmimetrový tunel. Při jeho procházení návštěvníci spatří to, co se právě děje na dně, které je šest metrů pod hladinou.

V nedalekém mokřadu celoročně pobývají bahenní želvy, čolci či žáby. V létě se návštěvníci mohou vykoupat v relaxační části areálu. Výukový areál, který rostliny a živočichy ukazuje v jejich přirozeném prostředí, je doplněný i o ukázky lesů a luk, které se vyskytují v oblasti povodí řeky Moravy.

Česko-slovenský projekt má ukázat význam vody v krajině

Ekologickou expozici mohou navštívit i nevidomí. Na stěnách jsou totiž umístěny odlitky nejrůznějších ryb, které si budou návštěvníci moct osahat. Informační tabule jsou navíc doplněny o popisky v Braillově písmu.

Projekt Živá voda vznikl díky spolupráci příhraničních partnerů – slovenské obce Uhrovec a moravské obce Modrá. Má představit význam vody v krajině. Vodní plochy mají totiž v oblasti dlouhou historii. Rybníky se zde podle historických pramenů vyskytují už od doby Velkomoravské říše. Největší expozice přirozených mokřadních a sladkovodních ekosystémů v České republice přišla na téměř třicet milionů korun. Peníze na ni poskytly evropské fondy i fond česko-slovenské přeshraniční spolupráce.