Zahradnický projekt pro nezaměstnané nedusí plevel, ale finance

Doudleby (Rychnovsko) – Proti nezaměstnanosti a jejím zhoubným dopadům na lidskou psychiku přišlo Sdružení Splav se zahradnickým projektem. Zapojily se do něj ženy s malými dětmi i nezaměstnané těsně před dosažením důchodového věku – dvě nejrizikovější skupiny na trhu práce. Financování z evropských fondů ale po dvou letech končí a je nebezpečí, že projekt bude muset skončit.

Projekt Zahrady u Splavu je prvním v oblasti zahradnické terapie u nás. Cílem je prostřednictvím zahradnických prací znevýhodněným skupinám nabídnout sebeuplatnění „ve společenském i pracovním životě ve farmářských zahradách“. Zároveň je pro účastnice i rekvalifikací.

Matky s dětmi či ženy před důchodovým věkem si podle vlastních vyjádření často připadají nepořebné a odepsané, podobné projekty jim opět pomáhají najít nový směr v jejich pracovním životě. V projektu Zahrady u Splavu je cílem společně vytvořit pestrou zahradu s netradičními plodinami. „Po třech letech s dítětem doma mi hrozilo, že zůstanu na úřadu práce. Tady jsem se našla. Zjistila jsem, co všechno ve mně je,“ říká jedna z účastnic projektu Soňa Mrštná.

Lidé z okolí si zahradu i její pečovatelky velmi oblíbili. Vše, co zahradnice, floristky a bylinkářky vypěstují, rozdají do školek a domovů pro seniory. Přitom ještě radí místním, jak se o své zahrádky lépe starat. „Více si věří, více dokáží říct vlastní názor, lépe komunikují,“ hodnotí dopady projektu Martina Doskočilová ze Sdružení Splav. Komunitní zahrada ovšem ztrácí peníze a na další pokračování zatím finance nejsou. Organizátoři nyní hledají možnosti, jak by svůj jednoduchý a prospěšný nápad nechali i nadále růst a účastnice projektu s ním.

Zahradě u Splavu docházejí peníze (zdroj: ČT24)