Za hlas vstup na koncert s občerstvením zdarma. Soud prověřuje kupčení s hlasy

Brno – Necelé tři týdny má Krajský soud v Brně na přezkoumání návrhu na neplatnost voleb na radnici Brna-severu, kterou podal lídr tamní kandidátky lidovců Petr Hladík. Obrátilo se na něj několik svědků s tím, že se někteří voliči dožadovali za vhození lístku u volební komise odměny. Zastupitel teď dal ČT k dispozici audionahrávky, na které jeden z voličů popisuje, že za hlas odevzdaný dosavadnímu starostovi dostane vstup na koncert a občerstvení zdarma.

Výměnou za hlas pro starostu náramek, který zaručuje bezplatný vstup na koncert a občerstvení. „Náramek byl za to, když jsem volil starostu,“ říká na nahrávce, kterou pořídil Nadační fond proti korupci, volič z brněnských Husovic.

Lidovecký zastupitel Petr Hladík tvrdí, že o kupčení s hlasy má i další důkazy. „Členové volebních komisí protokolárně stvrdili, že tam přicházeli lidé, kteří neznali systém voleb, jen věděli, jak mají volit a že za to něco dostanou,“ tvrdil zastupitel Petr Hladík.

Kromě 10 svědeckých výpovědí členů volebních komisí a obyvatel Brna-severu vnáší pochybnosti o bezproblémovém průběhu voleb i dva studenti Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Ti prováděli průzkum před volebními místnostmi. „Tři voliči, s nimiž jsem vyplňoval dotazník, se mě ptali, kde dostanou náramky na koncert do jednoho brněnského klubu,“ uvedl student politologie Michal Tóth s tím, že nejprve vůbec nevěděl, na co se to voliči vlastně ptají. „Až pak jsem pochopil, že je to odměna za to, že půjdou volit, ale nevím, jestli za to, že volili někoho konkrétního,“ dodal.

Podle dosavadního starosty Brna-severu Rostislava Hakla (ČSSD), pro něhož měly být hlasy určené, se jedná o nedorozumění a možná i o pokus o jeho diskreditaci. „Vylučuji, že za tím stojím já. Mohlo dojít i k tomu, že tady toho bylo zneužito k mému poškození,“ reagoval na kauzu Hakl.

Hladík: Kvůli kupčení s hlasy se na mě obrátily desítky lidí

Lídr KDU-ČSL Petr Hladík už v pátek podal návrh na neplatnost voleb k soudu. „Nechci uvažovat o tom, jestli nás to poškodilo, a ani to není důvodem pro podání návrhu. Principiálně se mi nelíbí to, že by mohly být svobodné volby nějak ovlivněny,“ doplnil Hladík.

Brněnský krajský soud musí o návrhu rozhodnout nejpozději do 13. listopadu. Pokud výsledek voleb zneplatní, budou muset voliči znovu k urnám. Tím ale kauza nekončí - údajné kupčení totiž už vyšetřuje i policie. Stížnosti na komunální volby řeší policie a justice i v případě dalších městských částí nebo obcí.