Syrská holčička může díky české pomoci znovu používat obě ruce

Brno – Znovu malovat nebo se sama obléci. To vše může ode dneška jedenáctiletá Sidra ze syrského Damašku. Loni přišla o ruku nad loktem. Její příběh se díky Facebooku dostal až do Česka, kde jí protetická firma zdarma vyrobila protézu.

Ve škole byla vždycky premiantka. Dokud se jí loni v březnu nezměnil život. Když si hrála na ulici s ostatními dětmi, zasáhla ji řízená střela. „Když jsme slyšeli střelu, byl to hrozný hluk. Najednou přišla Sidra do bytu a ruku měla úplně roztrhanou a rozdrcenou,“ vzpomíná matka dívky Majida Khatir. V nemocnici v Damašku Sidře ruku amputovali nad loktem. Dívka se hned naučila dělat důležité věci levou rukou.

K vysněné protéze jí nakonec pomohla obrovská náhoda. Syřan Mohamed Salha, který žije už 40 let na Slovensku, narazil na její fotku na Facebooku a začal rodině pomáhat. Protézu za zhruba 150 tisíc korun dívce zdarma vyrobila brněnská firma.

Výroba protézy je pokaždé přesně na míru pacientovi a trvá několik dní. Nesmí ho nikde táhnout nebo tlačit, musí přesně sedět. „Pacienta za pomocí sádrových obinadel odsádrujeme, získáme sádrový pozitiv, ten se vyleje sádrou a získáme takzvaný negativ, což je model pahýlu,“ popsal proces ortotik-protetik Jakub Synek. Podle toho se pak tvaruje takzvané základní lůžko, které pak celou protézu drží na pahýlu. Na protéze je pak i mechanická ruka, kterou může nemocný pohybem ramene rozevřít či zavřít a získá tak možnost uchopit do protézy základní předměty.

Dnes si pro svoji novou, i když umělou ruku přišla i Sidra. „Jsem strašně šťastná. A těším se, že budu všechno dělat sama a nebudu potřebovat ničí pomoc. Oblékat se, vysvlékat, ve škole kreslit a používat obě ruce,“ chválila si Sidra Shihada.

Protéza Sidře vydrží minimálně půl roku. Do Brna bude jezdit, když budou potřeba jakékoliv úpravy, například prodloužení jednotlivých částí. „Celý ten příběh je nesmírně silný. Pokud můžeme, tak rádi pomůžeme,“ uvedl zástupce protetické firmy Tomáš Hajský.

Sidřina rodina se měla původně vrátit do Sýrie. Jenže zemi zmítanou válkou už opustily tři miliony lidí. „Přišli tam o byt, teď mají možnost jít do Německa, kde mají rodinu,“ vysvětlil rodinný přítel Mohamed Salha.

Sidra není jedinou Syřankou, která našla pomoc v Česku. V rámci programu MEDEVAC se tu už dřív z válkou zmítané země léčilo celkem 14 lidí a do uprchlických táborů v Jordánsku teď míří dva lékařské týmy.