Primátor Lajtoch a jeho spolupracovníci se zodpovídají ze zneužití pravomocí

Olomouc – Přerovský primátor za ČSSD Jiří Lajtoch, jeho náměstek Josef Kulíšek z ODS, další dva radní a úředníci přerovského magistrátu se před krajským soudem v Olomouci zodpovídají ze zmanipulování veřejných zakázek na stavbu domova důchodců a přestavbu zimního stadionu. Podle obžaloby protizákonně zvýhodnili Přerovskou stavební společnost, od které pak někteří přijali kompenzace. Lajtoch si podle státního zástupce nechal od stejné firmy postavit soukromý bazén, obžalovanému radnímu Václavu Zatloukalovi stavěla Přerovská stavební rodinný dům. Všichni obžalovaní vinu odmítají.

Jiří Lajtoch, Josef Kulíšek, radní Václav Zatloukal a Jaroslav Čermák a úředníci odboru rozvoje a oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba jsou obžalovaní ze zneužití pravomoci veřejné osoby a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky. Jde o rekonstrukci hokejového stadionu z roku 2009 a stavbu domova pro seniory z roku 2006.

Lajtoch si najal na obhajobu Tomáše Sokola

Podle žalobce vedení města vědomě nechalo u obou zakázek udělat všechny dodatečné takzvané vícepráce stejnou firmou a v rozporu se zákonem bez výběrového řízení. Cena dodatečných prací přitom podle obžaloby překročila zákonný limit dvacetiprocentního navýšení ceny. Domov důchodců měl stát 140 milionů, nakonec to ale bylo o 30 milionů více. Také za renovaci stadionu, který měl stát 49 milionů, město zaplatilo o více než 20 procent více. „Obžalovaní vícepráce rozdělili a obešli tak zákon o zadávání veřejných zakázek,“ shrnul státní zástupce Robert Henzel.

Obžalovaní prohlásili, že necítí žádnou vinu, podrobně vypovídat ale odmítli. Lajtocha obhajuje renomovaný advokát Tomáš Sokol, který naznačil směr obhajoby. „O tom, že vícepráce bylo potřeba provést, není pochyb. Otázkou je, jestli měla být kvůli tomu na tři až čtyři roky přerušená stavba, nebo ne. A otázkou je, jestli vícepráce přesáhly 20 procent původní ceny, nebo ne. To je podstata problému,“ řekl Sokol.

Firma postavila Lajtochovi bazén, platbu nežádala

Státní zástupce je navíc přesvědčený, že Lajtoch a Zatloukal měli ze zvýhodnění Přerovské stavební osobní prospěch formou provedení stavebních prací. V případě Lajtocha šlo o bazén. Přerovská stavební provedla instalaci jeho venkovního bazénu v době, kdy pracovala na domově důchodců. A podle žalobce za to nezaplatil. „Faktura ve výši 278 tisíc korun nebyla v době splatnosti uhrazena. Přerovská stavební to nežádala ani nevymáhala,“ zdůraznil státní zástupce. Radní Zatloukal podle něho získal prospěch stavbou domu ve Vinarech, na kterém pracovala opět Přerovská stavební. „Fakturu na více než 3 miliony korun uhradil jen částečně ve dvou zálohách ve výši 290 a 500 tisíc korun, zbytek dodnes nezaplatil,“ prohlásil Henzel.

Jiří Lajtoch s obhájcem
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Lajtoch odmítá pochybení ve věci zakázek i bazénu, jehož stavbu prý měla na starosti manželka. „Do majetkového přiznání jsem bazén neuvedl jen proto, že jsem opomněl, ale nebyla to má povinnost,“ tvrdil Lajtoch. Podle policistů měl ze zakázek pro Přerovskou stavební prospěch i obžalovaný radní Jaroslav Čermák, jehož soukromá firma zajišťovala ostrahu staveniště.

Primátor Lajtoch a jeho spolupracovníci před soudem (zdroj: ČT24)

Čtyři roky vyšetřování, čtyři návrhy na podání žaloby

Protikorupční policie zjistila i další podezřelé okolnosti. Přerovská stavební dostávala po nástupu Lajtocha do vedení města nejvíce zakázek. Jen v prvních čtyřech letech po jeho zvolení primátorem jich měla za 460 milionů. A majitelka společnosti se netajila tím, že má s nejvyššími představiteli magistrátu velmi úzké osobní vztahy.

Protikorupční policie případ vyšetřovala čtyři roky. Docílit podání obžaloby se totiž detektivům dlouho nedařilo. Lajtocha a další podezřelé navrhli obžalovat celkem čtyřikrát. Dozorující státní zástupkyně Marie Kodytková však třikrát stíhání zastavila s odůvodněním, že k trestným činům nedošlo. Nerespektovala přitom ani názor Nejvyššího státního zastupitelství. Krajské státní zastupitelství jí poté kauzu odebralo a přidělilo jinému žalobci. Ten letos v dubnu žalobu podal. Kodytková na protest rezignovala na svou funkci.

Soudní proces bude pokračovat výslechem svědků, kterých soud předvolal asi 25. Rozsudek by mohl padnout příští čtvrtek.

Nová vláda Přerova

Člen ČSSD Jiří Lajtoch byl primátorem Přerova od roku 2006. Na tomto postu ho vystřídá lídr uskupení Společně pro Přerov Vladimír Puchalský. Říjnové komunální volby vyhrálo v Přerově hnutí ANO, které uzavřelo koalici se Společně pro Přerov, Nezávislými a hnutím Za prosperitu Přerova a jeho místních částí. ČSSD a ODS, které dosud vládly, jdou do opozice.

Obžalovaní Jiří Lajtoch, Josef Kulíšek a Václav Zatloukal
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK