V rakovnické nemocnici zavírají dětské oddělení i porodnici

Rakovník – Rakovnická Masarykova nemocnice dočasně uzavírá dětské lůžkové a novorozenecké oddělení, porodnici a končí i dětská pohotovost. Důvodem je nedostatek pediatrů. Místní tak s dětmi musí kvůli hospitalizaci dojíždět desítky kilometrů – buď do Kladna, což je asi 35 kilometrů, anebo až do Prahy, což je zhruba 60 kilometrů.

Už od pondělí jsou pokoje na dětském lůžkovém oddělení v rakovnické nemocnici prázdné. Ředitel Masarykovy nemocnice Jaromír Bureš marně shání dětské lékaře. V tuto chvíli má jen dva - z toho jednoho ve výpovědní lhůtě. Odešli mu už tři pediatři. „Hledáme tady v okolí pediatry, to znamená i v okolních nemocnicích, hledáme přes známé, přes kontakty, přes primáře, přes kliniky, hledáme přes agentury. Nabízíme smluvní platy, nabízíme byty, vzdělávání. Bohužel do dnešního dne se mi nepodařilo tu potřebu pokrýt,“ říká ředitel Masarykovy nemocnice Jaromír Bureš.

Některá dětská oddělení skončila už v pondělí, jiná se definitivně zavřou na konci týdne, až propustí poslední pacienty. Od soboty už v rakovnické nemocnici neošetří ani jedno dítě. Ředitel Jaromír Bureš k tomu ale dodává: „Budu se snažit stávající personál udržet alespoň dva měsíce, to znamená v souladu se zákoníkem práce, abychom případně oddělení mohli ještě otevřít.“ 

Lékaři v rakovnické nemocnici chybí mimo jiné proto, že často odcházejí do zahraničí. Například v Německu si pediatr vydělá i třikrát více než v České republice. Michal Sojka, tiskový mluvčí České lékařské komory k tomu říká: „Odcházejí nám lékaři hned po škole, kteří jsou nespokojení se vzděláváním v České republice, a odcházejí nám potom i odborníci starší, kteří jsou zase nespokojeni s platy.“ Michal Sojka dále upřesnil, že konkrétním problémem oboru praktická pediatrie a pediatrie bude to, že o něj přestává být zájem. „Jsou to dva obory, praktická pediatrie a nemocniční pediatrie. A jsou zde názory, které říkají, že určitá neprostupnost vede k tomu, že o ten obor je menší zájem. Na druhou stranu se zase praktičtí pediatři bojí, že pokud by se to spojilo, tak by pediatři chodili jenom do nemocnic a že by bylo málo praktických pediatrů v terénu,“ uzavírá tiskový mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Problém s neprostupností obou pediatrických oborů ilustruje i příklad přímo z Rakovníka - tamní obvodní dětskou lékařku Helenu Olivovou Šretterovou z nemocnice oslovili, jestli by u nich na dětském oddělení nemohla vypomoci. Ona jim ovšem vyhovět nemohla: „Důvod odmítnutí je, že já mám licenci na obor praktický lékař pro děti a dorost, tudíž můžu vykonávat jenom tuto praxi, nemůžu bohužel sloužit služby v nemocnici co se týče lůžkového oddělení a porodnice. Je to tak u většiny lékařů, protože my všichni máme licenci pro praktického lékaře pro děti a dorost,“ vysvětlila Helena Olivová Šretterová.

Rakovnická nemocnice navíc absolventům nemůže nabídnout ani dokončení atestace, protože na to nemá akreditaci. „Problém je v tom, že my na oddělení pediatrie a porodnice a gynekologicko-porodnickém oddělení nemáme akreditaci na vzdělávání z důvodu malého počtu porodů. Takže absolventi, kteří končí medicínu, nemají důvod k nám nastupovat, protože tady vzdělávání stojí a nemohou se tady dál rozvíjet,“ vysvětlil ředitel nemocnice Jaromír Bureš.

Pověsti rakovnické nemocnice nepřidala ani kauza bývalého primáře pediatrie Jiřího Havránka, který čelil kritice kvůli špatnému zacházení s dětmi, a proto v září nemocnici po dohodě opustil.

Rakovnická nemocnice zavírá některá oddělení (zdroj: ČT24)

Problém s nedostatkem lékařů řešila loni i nemocnice Litomyšl. K 1. květnu 2013 tam bylo dětské oddělení uzavřeno, dvě lékařky z pěti odešly do soukromé praxe. Protesty místních lidí i vedení radnice nic nezměnily, rodiče musí děti vozit do Svitav nebo Ústí nad Orlicí.

Počet pediatrů v ČR

celkem: 3 000

  • 2 100 v ambulancích (průměrný věk: 56 let)
  • 900 na lůžkových odd. (70 % jsou ženy)