OBRAZEM: Amatérská jeskyně patří dobrovolníkům už pětačtyřicet let

Moravský kras – Amatérská jeskyně slaví. Největší jeskynní systém v Česku byl objeven před 45 lety. Tehdy speleologičtí nadšenci prozkoumali jen zlomek toho, co znají dnešní jeskyňáři. Během dalších let přibývaly objevené chodby a kilometry, dnes celý prozkoumaný systém měří přes 40 kilometrů. Amatérská jeskyně se teď o víkendu mimořádně otevře pro veřejnost.

Jmenuje se po nich a sami mají na jejím zkoumání největší zásluhu – Amatérská jeskyně. Na podzim 1969 se partě nadšených amatérských jeskyňářů povedl zásadní objev. Zjistili, že za zatopeným sifonem se skrývají desítky kilometrů chodeb s bohatou krápníkovou výzdobou.

Byl u toho i tehdy osmnáctiletý Bohuslav Koutecký, který se do Amatérské jeskyně poprvé podíval už dva týdny po jejím objevení. „Dneska jsou moderní svítilny, které jsou na přílbě, elektrické. My jsme tehdy měli karbidové svítilny. Tuhle mi tehdy sehnal můj strýc,“ vzpomíná na své začátky jeskyňář Bohuslav Koutecký.

Speleolog Bohuslav Koutecký o Amatérské jeskyni (zdroj: ČT24)

Amatérská jeskyně byla postupně objevována a propojována s dalšími jeskyněmi v okolí, mezi něž patří i známé Punkevní jeskyně a propast Macocha. Celková délka prokazatelně propojeného systému je dnes v Česku rekordních 40 kilometrů. „Celý systém vytvořila říčka Punkva a hlavně její přítoky. Punkva vzniká soutokem několika potoků. Hlavním je Sloupský potok a pak Bílá voda, která teče od Holštejna. Celkem je těch přítoků asi 16 a všechny se tady pod zemí stékají,“ vysvětlil Koutecký.

Jeskyně nevyniká jen svojí délkou, ale i krásou. „Třeba tady je jezírko a krásná výzdoba, která už není zanesená blátem, protože sem už nedosahují povodňové vody,“ popsal Koutecký jedno z míst s bohatou krápníkovou výzdobou.

Radost i slzy

Zkoumání krasového systému pro jeskyňáře neznamenalo jen radost z nových objevů. V srpnu 1970 se stala Amatérská jeskyně místem největší tragédie v historii české speleologie. Amatérské speleology Milana Šlechtu a Marko Zahradníčka překvapily při průzkumu jeskyně přívalové deště, které zvedly hladiny podzemních toků. Podle odborníků se jednalo zhruba o padesátiletou vodu - Punkva pod Macochou strhávala zaparkovaná auta a před propadáním Bílé vody v Nové Rasovně stoupla hladina o více než deset metrů.

Šlechta a Zahradníček se proto rozhodli k návratu, vzápětí s nimi bylo ale přerušeno spojení. Nejspíš se snažili ukrýt v dvoumetrovém komínku ve stropě chodby, kde je zastihl příval vody. Po masivní záchranné akci, které se účastnily stovky lidí, byl nalezen 2. září jeden ze speleologů mrtev visící za přilbu, druhý ležel na dně chodby připoutaný ke svému druhovi lanem.

Událost nebyla osudná jen pro zmíněnou dvojici, ale dopadla na všechny amatérské jeskyňáře, kterým byl do Amatérské jeskyně na 23 let zakázán přístup. Veřejnost nesmí do jeskyně dodnes. Tedy až na výjimky - tento víkend a pak znovu za čtrnáct dní udělají ochranáři mimořádné prohlídky pro 600 zájemců. „V této chvíli už jsou limity vyčerpány. Máme rezervační systém a ten je tři týdny zcela zaplněn,“ říká geolog ze Správy CHKO Moravský kras Antonín Tůma.

Amatérská jeskyně

Veřejnosti nepřístupná Amatérská jeskyně, která byla objevena v roce 1969, je nejdelším jeskynním systémem v ČR s délkou prozkoumaných prostor přes 40 kilometrů. Protéká jí Sloupský potok, Bílá voda a Punkva. Systém sahá až do propasti Macocha a tvoří jej netradiční chodby připomínající tunely, jsou v něm rozlehlé dómy s krápníky, přičemž část podzemí je zatopená. Dodnes systém není zcela probádaný. V sousedství Amatérské jeskyně jsou i známé Sloupsko-šošůvské jeskyně s propadáním Punkvy, jeskyně Nová Rasovna, propast Macocha či Punkevní jeskyně.