Vysoká pec se zvýší o nástavbu z oceli a skla a kavárnou pro odvážné

Ostrava – Sdružení Dolní oblast Vítkovice buduje nástavbu historické Vysoké pece č. 1. Z výšky 60,5 metru povyroste ještě o 20 metrů. „Představte si, že na vrchol pece postavíme věž o výšce celého paneláku,“ vysvětlovala mluvčí sdružení Eva Kijonková. V nástavbě, kterou navrhl architekt Josef Pleskot, bude mimo jiné kavárna. A kolem válcovitého těla z oceli a skla bude šroubovitě obtočená adrenalinová lávka z děrovaného plechu. Návštěvníci, kteří se tam odváží, uvidí i hluboko pod sebe.

Základní objem nástavby tvoří válec o průměru devět metrů, který bude zasazený do kostry stávající památkově chráněné vysoké pece. Ve třech patrech budou mimo jiné místnosti s expozicí o fungování vysokopecního závodu. Nad tím, ve výšce 63 metrů nad zemí, bude kavárna s atraktivním panoramatickým výhledem na Vítkovice, Ostravu i horizont Beskyd. Ještě nad tím bude klub a ve výšce přes 71 metrů střešní vyhlídková terasa s dalekohledy. Vše bude propojeno s naučnou stezkou po peci.

Nástavbu navrhl hlavní architekt vítkovického průmyslového areálu Josef Pleskot, který je autorem přestavby plynojemu Gong, nového Světa techniky a dalších oceňovaných staveb. „Výsledné dílo může navozovat myšlenku na ruský konstruktivismus, na Tatlinovu věž, která byla založena na konstruktivní stránce. To je asi nejvýraznější inspirace,“ uvedl Milan Šraml, hlavní inženýr společnosti ARS Vítkovice, která se podílí na většině vítkovických projektů.

Mluvčí sdružení Dolní oblast Vítkovice Eva Kijonková doplnila, že půjde o architektonický symbol ohně, který nad pecí vzplál vždy tehdy, když se produkovalo hodně vysokopecního plynu.

Podle ředitele Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudely půjde o výrazné umělecké dílo. „Podobně jako v roce 2012 jsme se mohli chlubit Gongem a v roce 2013 novým Světem techniky, stavbou příštího roku by mohla být právě nástavba vysoké pece,“ věří Koudela. Hotovo by mělo být na jaře příštího roku. Náklady dosáhnou asi 57 milionů korun.