Při výbuchu v Paskově bylo zraněno 9 lidí. Stav jedné ženy je kritický

Ostrava - Při silné explozi v celním úřadu v těsném sousedství uzavřené šachty Paskov na Frýdecko-Místecku bylo dnes ráno zraněno devět lidí. Šest jich je s popáleninami ve Fakultní nemocnici Ostrava. Sedmatřicetiletá žena, která je popálena na 75 procentech těla, je v kritickém stavu. Také další tři lidé jsou ve velmi vážném stavu. Zatím není jasné, co výbuch způsobilo. Jedna z verzí je důlní plyn metan, další, že mohla vybuchnout jedna z odbavovaných zásilek.

Explozi v Paskově zřejmě nezpůsobil plyn. Zemní plyn totiž do objektu není vůbec přiveden. „Všechno tam bylo na elektřinu. Slyšeli jsme, že by mohlo jít o metan,“ uvedla celní deklarantka Miloslava Mikulášková. Byla jednou z desítek lidí, kteří v objektu v době výbuchu pracovali. „Ozvala se silná rána. V naší kanceláři to vyhodilo okno. Všeho jsme nechali a utíkali pryč,“ popsala žena.

Podle policie, která také potvrdila, že do objektu nebyl přiveden zemní plyn, je rovněž nepravděpodobné, že by v Paskově někdo odpálil nálož. „Jednou z vyšetřovacích verzí je metan. Také zjišťujeme, zda si někdo v budově plynem nepřitápěl, nebo zda tam nebyl uskladněný materiál, který mohl explozi způsobit,“ uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk. Dodal, že na místě byl také policejní pyrotechnik.

Metan? Podle mluvčího OKD Síbrta nepravděpodobné

Teorie, že by výbuch mohl způsobnit metan, je podle mluvčího OKD Marka Síbrta nepravděpodobná. „Budova stojí v ochranném pásmu kolem dolu. Netěžilo se pod ní, území není poddolované, takže není důvod, aby se tam hromadil metan,“ řekl Síbrt.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl informoval, že vedle ženy v kritickém stavu mají tři lidé těžké popáleniny na 30 až 40 procentech těla. „Další dvě osoby utrpěly středně těžké popáleniny do 20 procent těla,“ řekl Humpl. Sedmým raněným je osmnáctieltý mladík, který utrpěl lehké poranění obličeje. Policejní mluvčí doplnil, že další dva lidé nadýchali kouřových zplodin a nechali se dodatečně ošetřit.

Čtyři popálení jsou v umělém spánku, jejich stav je vážný

V péči lékařů Popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava je celkem šest lidí, které výbuch zranil. „Čřyři jsou na jednotce intenzivní péče a jsou udržováni v umělém spánku,“ uvedl mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Potvrdil kritický stav jedné z pacientek. „Také stav dalších tří lidí je velmi vážný. Dva ranění jsou na standardním pokoji popáleninového centra,“ informoval Oborný.

Mluvčí hasičů Kůdela shrnul, že na místě zasahovalo sedm jednotek dobrovolných a profesionálních hasičů z okresů Frýdek-Místek a Ostrava. Krátce před půl desátou ještě dohašovaly požár, který tam vypukl po výbuchu. Na místě byl statik, který posoudil stav objektu. „Jedna ze zdí celního úřadu je poškozena, ale nosné části jsou v pořádku, takže nebude nutná demolice,“ řekl Kůdela. Dodal, že tlaková vlna poškodila i budovu sousedního autoservisu.

K výbuchu došlo krátce před osmou ráno, patrně v přízemí dvoupatrové budovy přepravní společnosti AWT, kde jsou její kanceláře, ale také celníků a firem, které vyřizují celní deklarace pro vývoz zboží. Po desáté hodině dopoledne už hasiči hašení ukončili, začali uklízet trosky a vyklízet osobní věci lidí, kteří tam pracovali. Do jedné hodiny odpoledne byla na místě odkloněna dopravy.