Kvůli chátrající Ostravici padlo další trestní oznámení – na obecné ohrožení

Ostrava – Město Ostrava podalo trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z obecného ohrožení kvůli chátrajícímu komplexu tří historických budov zvaného Ostravica-Textilia. Podle vedení města je stav zvláště nárožního domů kritický a mohlo by hrozit jeho zřícení. Před půl rokem komplex od firmy Amádeus Real koupila společnost RME Czech a od té doby chátrání pokročilo. Možná rizika by měl popsat nový statický posudek. Nově zvolení radní rovněž dali podnět stavebnímu úřadu, aby nařídil majiteli provést údržbu domů.

Jednatel společnosti RME Czech Nikos Boboras nepředpokládá komerční využití zdevastovaného majetku a od začátku říká, že chce spolupracovat při jeho záchraně s městem či krajem, případně ho městu prodat. Bez silného partnera se prý neobejde. Jedním z nápadů bylo přestěhovat tam ostravskou vědeckou knihovnu, která potřebuje nové prostory. Komerční využití, tedy návrat obchodů, padá také vzhledem k tomu, že naproti je nové obchodní centrum Karolina.

Dojmy z prohlídky – trosky

Majitel zároveň připustil, že vzhledem k trestnímu oznámení na obecné ohrožení možná bude muset požádat v případě jednoho z domů o demoliční výměr. Dnes odpoledne ale uspořádal společně s architekty v čele s Josefem Smutným z České komory architektů první prohlídku domů pro veřejnost a také debatu o budoucnosti Ostravice-Textilie. Pozval například hlavního architekta a další zástupce města Ostravy, ředitelku Národního památkového ústavu Naděždu Goryczkovou, signatáře petice za záchranu komplexu Ostravica-Textilia, novináře a další zainteresované lidi.

„Majitel si musí sám nejprve ujasnit, co chce s objekty dělat a musí se o ně řádně starat,“ zdůraznil hlavní architekt Cyril Vltavský. Účastníci diskuze řešili mimo jiné velmi špatný stav nárožního domu z roku 1911, který není památkově chráněný. Jestli se ho podaří zachránit, to bude záviset hlavně na penězích. Památkáři věří, že lepší budoucnost čeká aspoň dva objekty, které jsou národními kulturními památkami.

Jak informoval redaktor Radek Wiglasz, na sto lidí využilo možnosti prohlédnout si prostory zevnitř. Na prohlídky čekali ve frontě. „Stav budov je opravdu tristní, někdejší efektní schodiště je v troskách, všude je nepořádek, prach, plíseň, vlhkost, je vidět, že tam žili i holubi,“ popisoval Wiglasz.

Ostravica-Textilia

Jde o komplex tří budov. Nejstarší je bývalá Obchodní a průmyslová banka postavená v letech 1904 až 1905 podle návrhu vídeňských architektů Julia a Wunibalda Deiningerových. Sousední bývalý obchodní dům Textilia podle architektky Marie Frommerové je z 1929. Oba objekty jsou památkově chráněné. Komplex doplňuje nárožní dům od architekta Felixe Neumanna postavený roku 1911.

Zkáza Ostravice-Textilie začala v roce 2000, kdy se propadly stropy v obchodním domě. Bývalý majitel Kamil Kolek tam prováděl nepovolené stavební úpravy. Soudy ho za to potrestaly podmínkou. Po několika letech získala majetek společnost Amádeus Real, která přišla s velkorysým záměrem budovy zrekonstruovat a dostavět k nim moderní nákupní centrum. Po neshodách s vedením města však roku 2012 odstoupila od smlouvy a soudí se o zmařenou investici. Firma dostala několik pokut za to, že o objekty řádně nepečovala. Letos na jaře Amadeus Real domy prodal firmě RME Czech. I když dva z objektů jsou památkově chráněné, podle zákona jsou jediným nástrojem, jak vlastníka přimět, aby o ně řádně pečoval, pokuty. Ty ale nikam nevedou. Změnit by to měl nový památkový zákon, který se připravuje. Bývalý vlastník sankce neuznal a odvolává se. Kvůli údajné podjatosti ostravských úřadů teď řeší pokutu ve výši 1,2 miliony korun stavební úřad v Bohumíně.