Ukradená barokní socha se po 22 letech vrátila z Rakouska do Opavy

Opava - Rakouští policisté objevili a vrátili do Česka dvě vzácné starožitné sochy svatých ukradené před více než dvaceti lety. Barokní socha svatého Jana Nepomuckého, kterou neznámý zloděj ukradl dne 2. října 1992 v Opavě, se už vrátila do Slezska. Druhou nalezenou starožitností je socha svatého Vojtěcha, která v devadesátých letech zmizela z kostela svatého Vavřince na Chomutovsku. Rakouská policie je objevila ve starožitnictví.

Asi metr vysoká dřevěná socha svatého Jana Nepomuckého od neznámého řezbáře, která pochází z první poloviny 18. století, stávala na schodišti domu číslo 13 na opavském Dolním náměstí. V mezinárodní databázi ukradených kulturních památek byla od roku 1992. „Sochu objevila rakouská policie v jednom starožitnictví. Kontaktovala nás a my jsme ji na základě údajů v databázi identifikovali,“ potvrdil Radovan Chmel z Národního památkového ústavu. Majitel starožitnictví, který sochu prodával v přepočtu za asi 150 tisíc korun, ji policii vydal.

Čeští památkáři, kteří sochu převzali, se pak obrátili na vedení města Opavy. Dům, ze kterého byla ukradena, byl totiž v té době majetkem města. V úterý památku vyzvedl a přivezl do Opavy náměstek opavského primátora Dalibor Halátek. „Pokusíme se o soše zjistit co nejvíce informací, vystavíme ji a poté předáme do depozitáře Slezského zemského muzea,“ informoval Halátek.

Ukradená socha se po 22 letech vrátila do Opavy (zdroj: ČT24)

Druhou nalezenou starožitností je socha svatého Vojtěcha ze 17. století, která zmizela v červnu 1994 z kostela svatého Vavřince v okrese Chomutov. Mluvčí policejního prezidia Petra Strašilová v pátek informovala, že obě sochy vypátrali rakouští policisté letos v dubnu, převezli je zpět do České republiky a předali majitelům. Dodala, že kriminální policie jen letos zajistila 15 uměleckých předmětů ukradených v minulosti většinou ze sakrálních staveb.

Plenění kostelů v 90. letech

Od devadesátých let bylo z kostelů, poutních míst a jiných církevních budov ukradeno obrovské množství starožitných soch a dalších památek. Mnohé končily na aukcích a u starožitníků v Rakousku či Německu. Kostely plenily organizované gangy. Deset let po sametové revoluci uvádělo Arcibiskupství pražské, že zloději se vloupali do 90 procent církevních objektů a ukradli stovky tisíc předmětů nevyčíslitelné hodnoty. Se vstupem republiky do Evropské unie a schengenského prostoru se policistům začalo dařit těmto zlodějským gangům lépe čelit.

V minulých letech se některé památky začaly vracet. Například v roce 2012 objevila rakouská policie barokní sochu svatého Jana Nepomuckého v hodnotě asi milion korun, která stávala před kapucínským klášterem v Žatci. Neznámí zloději ji ukradli v roce 1992 z pražské restaurátorské dílny, kde ji nechalo město opravit. Celých 21 let byl prázdný také podstavec v kostele svatého Rocha v Lukách na Karlovarsku. Sochu z 18. století ukradenou neznámým zlodějem roku 1991 objevili policisté před dvěma roky na aukci v Norimberku.